GUNUNG SENYUM / GUNUNG JEBAK PUYUH

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

UNTUK  MEMBERI KOMEN  ANDA  DI FACEBOOK SILA  KLIK 

GUA  TEROWONG DI GUNUNG JEBAK PUYUH.
KILANG SIMEN DI GUNUNG JEBAK PUYUH BAKAL  MUSNAHKAN ALAM SEKITAR..

BANDAR JENGKA: Jadikah projek cadangan usahasama kerajaan negeri membina sebuah kilang simen bersama sebuah syarikat korporat bukan Melayu di Gunung Jebak Puyuh yang terletak dalam kawasan rekreasi Gunung Senyum di sini?

 Pembinaan kilang yang dijangka bernilai RM1.2 bilion itu setakat ini menerima tentangan hebat daripada penduduk kerana masa depan mereka yang bakal dihantui masalah kesihatan, kerosakan alam sekitar dan menjejaskan sumber ekonomi kira-kira 300 ribu penduduk tempatan.

KOLAM  BIRU  DIGUNUNG JEBAK PUYUH

Lebih membimbangkan, pembinaan kilang tersebut sekali gus akan memusnahkan industri pelancongan di Gunung Senyum sekarang dan tanah tersebut akhirnya bakal terlepas kepada syarikat perniagaan bukan Melayu sebagaimana berlaku sebelumnya.

 Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man semasa berhimpun bersama penduduk di pusat rekreasi Gunung Senyum beberapa ketika dulu berkata, pembinaan kilang simen itu pasti akan menjejaskan kawasan pelancongan yang selama ini memiliki khazanah alam.

Stalatit dan Stalatmait _ Gnung Jebak Puyuh.

Beliau yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Pahang menjelaskan, selain itu akan berlaku pencemaran debu, udara dan air sungai dan sekali gus bakal merencatkan hasil pertanian yang selama ini menjadi sumber utama pendapatan penduduk. Seterusnya pencemaran yang sama akan menjejaskan Loji Air Lubuk Kawah yang memproses air ke sekitar kampung tradisional pinggir Sungai Pahang dan penduduk wilayah Jengka hingga ke Kampung Awah.

His stalagmite looks very familiar-Cave  Snake

“Kesan awal pencemaran akan diterima ialah penduduk yang berdekatan dengan tapak projek iaitu sekitar Kampung Gunung Senyum, Batu Sawar, Pulau Pasir Mandi Jengka 21, 22, 23 dan 24. Tetapi akhirnya seluruh perkampungan di sepanjang 50 kilometer Sungai Pahang dari Kuala Krau ke Temerloh dan Felda Gugusan Jengka yang melibatkan 300,000 penduduk akan terlibat”.

Batu batu  yang mengelilingi  Gunung Jebak Puyuh.

“Ini berlaku apabila loji air berdekatan iaitu Loji Air Lubuk Kawah akan terdedah kepada kesan pencemaran. Hasil pertanian dan perusahaan ikar air tawar iaitu sumber utama pendapatan penduduk juga akan terjejas. Memang waktu nak jayakan projek ini macam-macam cerita tentang kebaikan tapi bila dah buat… contohnya kilang simen di Bukit Sagu, ternyata penduduk tersiksa dengan debu dan alam sekitar yang tidak sihat dan akhirnya kilang itu dijual kepada tauke besar”.

KISAH  DAH CERITA  GUNUNG  SENYUM DAN GUNUNG  GUNUNG  JEBAK PUYUH.

Kisah 1

EKSPEDISI GUNUNG SENYUM/GUNUNG JEBAK PUYUH.

Huh! pitam bijik mata ni melayan buek kojo… habih lako longoh.. kalau lah telingo den ni besondi.. mau nye beliau (telinga) pun naik longoh samo!

Ajak geng Gagak Itam lepak mamak teh tarik sedap pun ado gak pekdah neh!!! (ini kisah sebulan lalu)
“Weh!!! gi jenjalan nak!? Kluar dari KL neh!…”
Pendek cerita… terkeluarlah idea nak gi melawat Gunung Senyum, kat Pahang sana nun!! Cara gak tuh!! dari penceritaan mangsa2 yang penah pegi sana cam menarik je… pasal Puteri Bunian lah… pasal lantai gua bersih senantiasa lah walau tak sorang pun yang mengaku buat kerja amal bersihkan lantai gua tu… erm.. agak mistik gak ceritanya… dikabarkan jugak.. banyak jeneh gua dlm usus gunung senyum tu…
Dinasihatkan jugak.. kalau gi melawat gua2 tu.. kena jaga tutur kata.. sebab penah sorang pelawat yang hobinye cakap mende2 tak sopan kene penampar oleh entiti yg tak dapat dilihat ngan mata keranjang…
Oleh yg demikian geng2 Gagak Itam sebulat suara utk panggil nama sebenar aku ketika dlm gua tu nanti (Shukry).. pasalnye dorang2 tu panggil aku Cek Bye… takut entiti yang jaga gua2 tu salah dengar cam “C_bai” lak kang..!! tak pasal2 je masing2 kenyang makan penampar!! hahaha! baru ada akai!!
Erm… tiba masanye… bila sampai kat sana… Fuh!! memang best!!! Kagum magum aku dibuatnye.. maklumlah.. selama ni tak penah lagi masuk gua.. apa lagik… ngalahkan ungka lah perangai masing2 huhuh!!!
Korang pun.. kalau nak merasa bestnye.. pegi lah weh!! ajak lah laki ke.. bini ke… aweks ke.. bekas tunang ke.. atau sapa2 yang korang suka… gi melawat ini gunung senyum!!! musti korang tersenyum kegumbiraan…
————————————————————————————————
KISAH  2

Gunung Senyum Caves

Gunung Senyum CavesThe Gunung Senyum Caves consists of at least 20 Caves, which are fascinating to explore. Which cave exploration and camping in the shade of tropical foliage are common activities, scientific research is also gaining in popularity among students and scientists. Cave explorers must be prepared for the smell of bats, limestone rocks and the sightmg of strange creatures and insects.

Gunung Senyum Caves

How to get thereBy Road : From the mainKuantan to Kuala Lumpur road in the Temerloh area, there are 2 or 3 turn offs all signposted to Hutan Lipur (Recreational Forest) Gunung Senyum. One is by the east end of the bridge at Temerloh, one at Kampung Awah. Follow the signs. 40km, from Bandar Pusat Jengka.

By Water : Visitors who love challenging activities would want to endure the ‘crossing over’ Sungai Pahang, that drastically streams down to Gunung Senyum. Sungai Pahang is promising a memorable experience for everyone.

KISAH 3

This recreational forest is a paradise for nature lovers.
Apart from its matchless tree species, Gunung Senyum too offers attractive and unique landscapes such as the mysterious caves to explore, as well as jungle trails to follow.

Gunung Senyum Recreational Forest

Gunung Senyum Recreational Forest covers area of 794 hectares and is located in compartment of 1, 2, 3 and 4, Jengka Forest Reserve.
Here, in Gunung Senyum you can find two limestone hills, namely Gunung Senyum and Gunung Jebak Puyoh.
Gunung Senyum stands 550m high. There are more than 20 caves in the hill which can be explored. Some are archaeological sites.
Gunung Jebak Puyuh is further away and offers an exciting jungle trek to reach its caves.
Even through Gunung Senyum isn’t well known among visitors, the Gunung Senyum Recreational Forest is an interesting destination for those interested in caving and trekking.
There is a Hutan Lipur Rangers office by the car park and camping ground.

How To Get There

Located 40km from Temerloh, and 20km from Pusat Jengka.
By Road : From the mainKuantan to Kuala Lumpur road in the Temerloh area, there are 2 or 3 turn offs all signposted to Hutan Lipur ( Recreational Forest) Gunung Senyum. One is by the east end of the bridge at Temerloh, one at Kampung Awah. Follow the signs. 40km, from Bandar Pusat Jengka.
By Water :Visitors who love challenging activities would want to endure the ‘crossing over’ Sungai Pahang, that drastically streams down to Gunung Senyum. Sungai Pahang is promising a memorable experience for everyone.

KISAH  4.
Gambar Gunung Senyum dari jauh..sangat indah dan sekarang menjadi destinasi pelancongan, mempunyai gua yang indah dan cantik..dari tempat Bro ahmad tak jauh..dekat je ! kalau korang suka teroka gua jom..sangat seronok..k, gua besar macam terang bulan.gunung senyum
A delightful trek through the forest, amazing underground wonders and questionable toilets are all part and parcel of the fun at Gunung Senyum.
You want me to bathe in that?” my friend asked, aghast at the dirty floor of a dark public toilet which stank to high heaven.
There were no lights, the sink was filthy and there were no shower facilities. If we were to bathe here, we would have to squat on the floor and use a short hose attached to a tap.
After a whole day of caving at the Gunung Senyum Recreational Forest, Pahang, we were looking forward to a nice hot shower. So much for that.
Caving in Malaysia
Gua Taman, the cave with a “garden”.
“OK, let’s look for something more decent. I’m sure they have shower facilities here,” I assured, as we combed the camp grounds hopefully.
After a bit, we stumbled upon some abandoned hostels at the back which had some sort of shower facilities. It had bare cubicles with a plastic pipe at the top, but no shower head. There was dirt all over the floor, cobwebs on the ceiling and frogs perching on the walls.
The slimy creatures looked annoyed.
“I will kill you if a frog jumps on me,” said my friend, who has a phobia of frogs. But it was this, or we go to bed smelly. We chose the shower.
Perhaps the rough conditions were only to be expected, since I wanted to do a spot of caving for the weekend and didn’t want something too commercial.
To this end, I had made a call to cave enthusiast Michael Manivanan, founder of outdoor adventure company MMAdventure, for advice.
Michael, who takes groups to commercial sites like Gua Tempurung and Mulu, and does a lot of caving of his own as well, suggested Gunung Senyum. He was there a decade ago to do some cave surveys and mapping for the Malaysian Nature Society.
“Why don’t I bring you there?” he suggested. “I’ve been meaning to go back and it would be interesting to see if the place is as I remembered it. There are more than 20 caves for us to explore, so it’ll keep us pretty busy. We can camp the night there.”
And so we headed to the town of Temerloh, Pahang early one Saturday morning to meet up with Michael, his business partner Ng Shan Wee, and Ng’s girlfriend.
We reached Gunung Senyum at about 10am, and Michael went to look for the forest rangers for information while Ng prepared the equipment.
Being experienced spelunkers, they came prepared with full caving suits, caving shoes, helmets, head torches, carbide lamps, ropes and bolts. These caving experts were clearly excited about the adventure ahead.
“Caving is a passion. It is not for everyone, but my greatest joy is to discover an unexplored passageway or uncover a whole new cave,” said Michael.
The first part of our adventure was pretty mild as the caves were dry and easily accessible. It was actually a cluster of smaller caves linked together by passageways with names like Gua Terang Bulan, Gua Angin, Gua Gajah and Gua Taman.
Cave Exploration in Malaysia

Squeezing through the caves of Gunung Senyum

Exploring caves in Pahang, Malaysia

A rare Albino Ara tree


Salah satu gunung tertinggi di felda
Sangat menarik bukan

Sekarang kalau nak menginap dan rasa suasana gua indah dan cantik siap chalet tersedia..memang best dan salah satu destinasi pelancongan yang menarik..datang la sini..cuba kelainan kan?.sikit2 laut…jom kita main gua pulak ! apa macam ok ! jangan takut..semua tip top @ memang cukup seronok..jom jelajah gua yang menarik…:)salah satu terbest kt felda nih !! wajib terjah.

KISAH  6

Menerokai Gunung Senyum 

Kesempatan pulang ke Pahang dan ditemani oleh sahabat2 bersama2 anak2 mereka telah membuka peluang untuk kami menjejaki Gunung Senyum dan Makam Mat Kilau.
Hubby me seorang yang sangat cintakan sejarah dan tempat tempat yang misteri. Menjejaki Gunung Senyum adalah satu perjalanan yang sudah lama di rancang. Ini adalah lawatan keluarga kami yang ke-2 ke Gunung Senyum dan lawatan yang pertama oleh sahabat2 kami.
Bertarikh 06hb October, kami ke Gunung Senyum dengan senyuman yang sangat lebar.  Di sini me ada cerita mengenai Gunung Senyum yang me petik dari blog https://hazis.wordpress.com/gunung-senyum-_-temerloh/
Gunung Senyum yang terletak di Felda Jengka 25, Jengka, Pahang mempunyai ketinggian setinggi 486 meter (1,594 kaki).Gunung Senyum mempunyai hutan Dipterokarp Bukit. Terdapat banyak flora atau tumbuhan herba di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan. Antara gua menarik di sini ialah Gua Kelam dan Gua Jebak Puyuh. Terdapat juga gua-gua yang masih mengalami proses pertumbuhan stalagtait dan stalagmait. Gua-gua di sini dibawah jagaan PERHILITAN. Terdapat beberapa versi mengenai asal-usul nama Gunung Senyum ini. Antaranya, dikatakan semasa Sultan Pahang sampai di kaki gunung tersebut, baginda bertanya tentang nama gunung itu kepada para pembesar yang mengiringi baginda. Namun, tidak ada seorangpun yang tahu mengenainya sebaliknya para pembesar tersebut hanya mampu tersenyum,lalu di namakan Gunung Senyum.
Kegembiraan dan gurau senda anak anak amat menghiburkan kami. Dengan bekalan mineral water dan lampu suluh, kami memulakan jejak kami ke sana.
Yeah…..ini lah rupa kami yang belum masuk ke dalam. Masih suci dan tersenyum lebar. Di dalam gambar ini , ada ibu mertua kesayangan me, tapi dia tak masuk, cuma hantar sampai ke pintu gua jer…pas tu mak tunggu di wakaf yang disediakan di situ.
Ana sedang memakai kasutnya…. :-)
Ibu Ina juga tidak melepaskan peluang untuk membetulkan kasutnya…
Ini lah snap pertama for Gunung Senyum. Sangat memukau…sangat menakjubkan..sangat menyentuh hati dengan kejadian Allah…sangat insaf….
Anak2 tidak ketinggalan bergaya sampai tahap raban, tapi terdiam bila di ingatkan yang tempat ini penuh misteri dan pastinya “KERAS”.
Bimbang apabila pulang akan di temani orang bunian . :-)
Ini dah ada dalam Gunung Senyum. Sebenarnya banyak gua kat dalam tuh, yang sebenarnya menyeramkan dan amat gelap….tempat Puteri Bunian bersiram…namanya gua tersebut…GUA TERANG BULAN sbb hanya ada satu lubang yang membawa cahaya masuk ke dalam.
Kami menaiki tangga untuk ke Gua yang seterusnya. Sangat cantik untuk kita berehat dan menghilangkan penat lelah berkerja dan menikmati kejadian Allah SWT.
Ini makan arwah Tok Long yang menjadi suami kepada seorang Puteri Bunian. Beliau meninggal dunia di situ kerana setia menunggu isterinya dan di makamkan di situ. Mungkin ini mitos tapi todak di nafikan yang masyarakat bunian wujud.
Pulang dari Gunung Senyum, kami singgah ke Gua Kota Gelanggi untuk mencuci mata. Anak2 mengambil kesempatan untuk bergambar dan juga menikmati alam semulajadi.
Pulang dari mencuci mata, kami ke Kampung Pulau Tawar untuk menjejaki Makam Pahlawan kita, Mat Kilau…anak anak sangat teruja kerana kisah Mat Kilau ada didalam buku sejarah mereka.
KISAH  7

misteri Gunung Senyum

22.3.10

5.30pm – aku dengan wife saja2 nak cuba jaLan Lain untuk ke bandar pusat. dari temerLoh ikut simpang paya puLai, meLaLui sanggang & beberapa kampung Lain menyusuri sepanjang sungai pahang. sambiL drive aku mmg suka wat joke & cerita pasaL antu. bergerak agak sLow makLumLah aku tak pernah ikut jaLan tu. Lebih kurang 60km ke bp & 40km ke rumpun makmur.
6.00pm – cuaca mendung sikit, baru Lepas hujan di beberapa tempat. entah macam mana sembang2 pasaL gunung senyum, tergerak gak nak singgah. hutan Lipur gunung senyum: 5km di hadapan.
6.25pm – masuk ke simpang ke HLGS, jaLan Lurus & agak Lengang. Lagipun dah petang dan tak macam hujung minggu atau cuti sekoLah. setengah km jaLan masuk, sebeLum pintu pagar utama kami berseLisih dengan sebuah kereta yang menghaLa keLuar. aLamak, awek Lah puLak.. bawak kereta agak besar, warna putih. ewah ewah.. awek tu senyum meLeret.. cun.. tapi aku wat steady jer La sebab wife ada kat sebeLah..
6.35pm – sampai di kaki GS, aku berenti kat kat tempat parking & sempat La posing… dapat La beberapa keping gambar.[waLaupun buLu tengkuk meremang2..sbb hari dah nak geLap & takde orang situ].
6.40pm – aura semacam je, so aku taknak tunggu Lama – mana tau tiba2 mak Lampir keLuar terkam aku..
6.45pm – start kereta & bergerak keLuar, menuju bandar pusat ikut simpang jengka 13. sepanjang jaLan nak baLik takda apa2 yang berLaku & tak tengok pun gambar2 yang diambil tadi, Lagipun nak cepat sampai rumah, dah maghrib.
12.30am – dah Landing dah.. nak tidur, tiba2 terfikirLah.. tadi kita gi gunung senyum ada amik gambar, tapi gambarnya maneeeeee… maka dengan pantas wife aku capai hp dan cari gambar2 tadi. gambarnya maneeeeeeeee???
tiba-tiba wife aku tanya “perasan tak masa kita nak sampai tadi ada perempuan seLisih ngan kita?”.. “ye La.. naik keta putih, cantik gak.. dia senyum semacam jer..”… “sapa yg drive kereta tu?” …”ntah, tak nampak pun sapa yg drive, nampak perempuan cantik tu je sorang.. tapi cLear..”.. erkkk…

daLam keadaan biasa.. dengan cermin kereta yang ber”tinted” dan daLam suasana hampir senja macam tu, mustahiL Le boLeh nampak orang daLam kereta Lain sejeLas tu.. kereta takde pemandu (tak nampak) pun masih boLeh senyum. tu PUTERI GUNUNG SENYUM agaknya.. patutLah senyum manjang… tapi gambar2 aku maneeeeeeeeeeeee?

KISAH  8

Gunung Senyum…Here I Come [ Part 3]

hai apa khabar semua..per cite pagi ni?? haha wiyah bersiaran terus bilik post graduate  @ Library ke-3 terhebat dia asia ..library UTHM!! mmg sumenye canggih dalam dalam ni…siap ada sofa + TV + berpuluh2 PC 21″..mmg puas hati slalu guna laptop kecik jer kan…banyak bebel plak wiyah ni yer..hehe
oke…wiyah nak continue drp part 2 last semalam…kali ni wiyah nk citer pasal aktiviti hari ke-2 iatu aktiviti mendaki , menjelajah & menerokai Gua Senyum

pada awalnya seperti program…we ol nk explore 19 buah gua @ GUNUNG SENYUM,,ttp disebabkan keadaan cuaca yang tak berapa mengizinkan renjer suggest we ol ke Gunung Jebak Puyoh which is terdapat 7 buah gua kat situ…***************************************

sedikit info mengenai Gunung Senyum dren.google
MISTERI di Hutan Lipur Gunung Senyum, Pahang mungkin tidak diketahui umum. Bagi mereka yang inginkan pengalaman beriadah sambil melancong ke lokasi percutian penuh misteri, ia mungkin menjadi lokasi terbaik buat anda.
Gunung Senyum (1,594 m) di Jengka, Maran, kira-kira 40 kilometer (km) dari Bandar Pusat Jengka ini dibuka sebagai hutan rekreasi pada Julai 1989. Selain menjadi kediaman pelbagai spesies flora dan fauna, ia menawarkan pemandangan indah landskap semula jadi bukit batu kapur. Hutan Lipur Gunung Senyum meliputi kawasan seluas794 hektar dan menjadi sebahagian Hutan Simpan Jengka 1,2,3 dan 4.
Di sini, anda dapat menyaksikan keindahan dua puncak iaitu Gunung Senyum dengan kira-kira 20 gua dengan tapak arkeologi dan Gunung Jebak Puyoh. Selain Gua Angin yang popular, tarikan lain yang menjadi tumpuan pencinta alam sekitar termasuk Gua Terang Bulan, Gua Taman Satu, Gua Kelawar, Gua Kambing dan Gua Makam Tok Long.
Gua ini terhasil oleh perubahan dan hakisan pada permukaan batu kapur di kawasan Gunung Senyum.Kebanyakan gua di Gunung Senyum itu juga dikatakan masih mengalami proses pertumbuhan stalagmit dan stalaktit.Kawasan hutan lipur ini juga menyimpan pelbagai herba yang mempunyai nilai perubatan komersiol.
Setiap gua memiliki keistimewaan tersendiri dan kisah di sebaliknya dipaparkan pada papan tanda untuk kemudahan pengunjung. Misteri dan keunikan ini menjadi tarikan utama pengunjung yang menjejakkan kaki ke hutan rekreasi ini.
*****************************************
 sori la tak bleh nk refresh sgt la d moment last day…xtau la knp ngan kepala ni,asyik ting tong  jer kepala lately neh…biar gambar jer la yer yg citer kan sume2 yang berlaku hehejom tengok..wiyah nak share keunikan & keistimewaan yang ditemui..maafla wiyah tak cite detail coz x bleh nak refresh..haha
cuba tgk lakaran kat wall gua tu btol2…wall gua menceritakan keunikannya tersendiri!
subhanallah wiyah sgt2 kagum..Allah is almighty!!
menurut drp renjer tu...lakaran ni di terangkan semula oleh student kesenian & warisan UPM
ALLAH & MUHAMMAD
jelas kelihatan pada dinding gua…speechless!!
oke kat bawah ni plak wiyah nak share serba sikit keunikan dalam gua..actually wiyah tak pandai sgt nk cite pasal cave ecosystem neh…sikit2 boleh la,,takut bagi ilmu salah plak..hehe
setakat STALAGTIT & STALAGMIT tu jer yang tau..;-)
kesan daripada stalagmit dan stalaktitmembentuk batu2 yang sangat keras walaupon dari fizikalnya nampak macam lembut jer kan…
stalagmit dan stalaktit  bertemu dengan stalagmit…kalo x silap wiyah ianya akan membentuk Alum kot…haha
membentuk kolam..macam kawah artificial kan,,tp ni pembentukan semulajadi tau! dati kata may be water level tinggi menyebabkan air boleh wujud dalam keadaan macam neh,,petikan dr kata datin mayrati 😉
oke ni plak moment2 mendaki,menjelajah & meneroka gua tu..new experience!!!
bergambar jer kejenyer…
@ pokok paling besar!!…darah kena gigit ngan pacat ..huhu,,hari ujan dats y ada banyak pacat…yerk
ayam & cicak gua [pokke…mahal tau cicak ne ]…ubat bagi HIV
kolam biru….airnya sgt2 jernih hingga boleh nampak hingga ke dasar kolam!!
hah ni dia…asyik tayang pikcer org jer kan,,,meh nak tayang pikcer laki bini ni plak!
nak enterframe gak yer…hah amik ko,,classmate siap perli2 lagi we ol wat family day kat sini..
haha …ada aku kesah?? aku ada laki..ko ada?..hehe xder la mcm tu kan
bkn per..en.hubby just support aktiviti wiyah jer & at d same time mmg minat en.hubby since muda2 lg,,zaman2 Uitm dolu2 la!! skang da sibuk xde masa utk sume ni…
so bila da dpt peluang neh of couse he’s grab la kan!!
wiyah la yg paling happy hehe..
ai like dis photo !!
jatuh cinta lagi sama kamu…sayang kamu..rindu kamu!!!
bleh ke wat statement mcm neh kat sini …hehe
macam kakak & adik jer kan…haha
priceless moment….lps abis master neh,,nk wat master baby in d making plak!! ahaks.

2 comments on “GUNUNG SENYUM / GUNUNG JEBAK PUYUH

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s