SISTEM Dpos dalam blockchain

Proof of Work (Pow) dan Proof Stake (Pos)

Posted by
Sejak Bitcoin diperkenalkan, masih ada yang tidak tahu apa itu Proof of Work (POW). Definisi proof of work (PoW) adalah suatu ukuran ekonomi untuk mengukur serangan daripada spam, di dalam rangkaian internet dengan meminta sedikit pekerjaan dari peminta (requestor).

Proof of Work dalam crypto

Pow adalah sekeping data Yang complex ( mahal, banyak menggunakan masa) . Proof of Work adalah merupakan process random dan juga trial and error sebelum Mendapat Hasil proof of Work yang sah. 1 applikasi yang menggunakan pow adalah system email yang menghalang spam Dari memasuki email dengan menggunakan hashcash.

 

Mining Bitcoin

bitcoin menggunakan teknologi hashcash untuk membina block.  Bitcoin Miners perlu  menyelesaikan complex proof of Work yang mengandungi segala data dalam block itu. Masalah yang diselesaikan itu yang Akan mendapat rewards. Inilah yang dikatakan Mining.

Mining bitcoin adalah process computer hardware untuk menyelesaikan pengiraan matematik dalam bitcoin network untuk mengesahkan (conform) transaction bitcoin dan juga untuk meningkatkan keselamatan network. Daripada servis ini bitcoin miner Akan mendapat bayaran daripada confirmation yang di buat. Bunyi macam susah dan Macam mana cara nak confirm. Ia dilakukan secara outomatik melalui coding dalam computer.

Untuk block yang dihasilkan itu adalah sah, ia mestilah memprocess (hashing) data sehingga capai targetyang dikehendaki. Ini menunjukan bahawa block yang diprocess(hashing) sudah siap. SHA-256 (Secure Hashing Algorithm) adalah hashing yang paling banyak digunakan untuk Mining Bitcoin.

Contoh hashing untuk mengesahkan “Hello, World”. Yang nilainya dimulakan pada 000. Process hashing menggunakan SHA-256, memerlukan 4251 untuk mengenal perkataan “Hello, World” Bermula dari kiraan 000.

Seperti rajah dibawah.


Technology computer sekarang mampu mencapai 4 juta hash dalam masa 1 saat. Manakala bitcoin pula Akan sentiasa meningkatkan kepayahan hashing bitcoin secara outomatic. Ini yang menyebabkan mining tidak profitable. Hasil yang kita dapat tidak setimpal dari apa yang kita usahakan. Jd apa yang diperlukan untuk sentiasa profit dalam mining bitcoin adalah.

  • Mempunyai hashing rate yang tinggi,
  • Cost maintainance dan elektrik yang murah.

Proof of stakes

Proof of Stake (PoS) ini adalah bukan mining. Bertujuan adalah untuk meningkatkan security dalam network dari serangan malicious. Serangan ke dalam system PoS melibatkan cost yang tinggi atau dengan erti kata lain memerlukan majority bitcoin untuk dimiliki baru boleh menyerang. dan penyerang(system) juga boleh terkena diri sendiri.

PoS dalam crypto currencies, kebiasaan dicipta dengan suatu permulaan jumlah crypto yang ingin ditetapkan. tidak akan ada coin yang baru muncul (walaupun ada PoS versi lain yang yang menghasilkan coin lain. Secara pokoknya PoS ini tidak menghasilkan block rewards. Contoh terdekat adalah.

NXT – Proof of Stakes

Untuk pemahaman yang lebih mudah, saya ambil contoh. crypto NXT. NXT bermula di dalam sebuah forum bitcointalk pada tahun 2013 yang bertujuan untuk mewujudkangenerasi kedua cryptocurrencies. setelah dapat mengumpul dana, NXT berjaya meraih 21BTC pada masa itu dan mengumumkan 1,000,000,000 NXT coin telah dibahagikan kepada 73stakes holder mengikut pegangan masing – masing.

Forging

Disebabkan NXT tidak merubah jumlah coin yang dikeluarkan, Setelah mendapat coin selepas 1440 confirmation, NXT software akan mula untuk membina block. Untuk mendapat kan consensus, sesiapa yang mempunyai NXT open wallet dan atau NXT server client boleh membuat forge coin. Dengan itu, semua open wallet dalam network mempunyai peluang untuk menghasilkan block, dengan itu mereka semua akan dapat reward daripada transaction fee. Contoh crypto lain yang menggunakan PoS system adalah Redocoin (RDD) , OKcash (OK), Blackcoin (BLK), EMbercoin (EMB).

Kesimpulan

Proof of Work (PoW) memerlukan banyak kuasa untuk mendapatkan keuntungan. Reward akan diberikan kepada 1st miner yang berjaya menyelesaikan mathematical algorithm itu. manakala Proof of Stake (PoS) pula pengguna hanya perlu mempunyai open wallet dan Menerima reward menerusi transaction fee.