MATAWANG CRIPTO

Matawang kripto (Criptocurrency)) ialah asset digital yang direka untuk berfungsi sebagai medium pertukaran menggunakan kriptografi untuk menjamin transaksi dan mengawal penciptaan unit tambahan mata wang. Matawang kripto ialah subset mata wang alternatif, atau khusus untuk mata wang digital.

Bitcoin menjadi matawang kripto ternyahpusat yang pertama pada tahun 2009.Sejak itu, banyak matawang kripto telah diwujudkan.Ini kerap dikenali sebagai altcoins, sebagai gabungan alternatif Bitcoin.[itcoin dan terbitannya menggunakan kawalan ternyahpusat berbanding dengan wang elektronik/sistem perbankan berpusat.Kawalan ternyahpusat adalah berkaitan dengan penggunaan pangkalan data transaksi rantaian blok (blockchain) Bitcoin yang berperanan sebagai lejar teredar.

Menurut Jan Lansky, sesebuah sistem matawang kripto itu dibentuk setelah memenuhi enam syarat:

  1. Ketiadaan pihak berpusat, pengagihan berdasarkan persetujuan kepada bentuk yang ingin diagihkan
  2. Unit serta pemilikan matawang diperhatikan
  3. Sistem menetapkan sama ada unit matawang baru dapat dihasilkan. Sekiranya demikian, sistem tersebut mentakrifkan keadaan asal-usulnya serta menentukan pemilikan unit ini.
  4. Pemilikan unit matawang dapat dibuktikan secara khususnya melalui kriptografi.
  5. Sistem membenarkan transaksi dilakukan di mana pemilikan unit berkriptografi ditukar. Pernyataan transaksi hanya boleh dikeluarkan sesebuah entiti setelahpemilikan unit tersebut dapat dibuktikan.
  6. Seandainya dua arahan berbeda untuk penukarmilikan unit kritogafik sama dimasukkan secara serentak, maka sistem akan bertindak ke atas salah satu darinya.

Kebanyakan matawang kriptowang direka agar dikurangkan penghasilan matawang itu dengan sendirinya lalu meneghadkan jumlah keseluruhan matawang yang akan berada dalam circulation. Matawang kripto lebih sukar disita berbanding matawang biasa lain yang berada dalam simpanan institusi kewangan atau dipegang dengan sendirinya akibat tekonologi kriptografi yang bersifat menyokong matawang sebegini.

Sejarah

Pada tahun 1998, Wei Dai menerbitkan deskripsi “b-money”, sebuah sistem tunai elektronik tersebar yang tidak dikenali.Tidak lama kemudian, Nick Szabo mencipta “Bit Gold”.Seperti bitcoin dan kriptografi lain yang akan mengikutinya, Bit Gold adalah sistem mata wang elektronik yang memerlukan pengguna untuk menyelesaikan bukti fungsi kerja dengan penyelesaian yang disusun secara kriptografi dan diterbitkan. Sistem mata wang berdasarkan bukti kerja yang boleh digunakan kemudian dibuat oleh Hal Finney yang mengikuti kerja Dai dan Szabo.

Matawang kripto ternyahpusat pertama, bitcoin, dicipta pada tahun 2009 menggunakan nama samaran oleh penulis perisian Satoshi Nakamoto. Ia menggunakan kriptografi fungsi cincang SHA-256, sebagai skim bukti-kerjanya.Pada April 2011, Namecoin telah dicipta sebagai percubaan untuk membentuk DNS yang ternyahpusat, yang akan menjadikan penapisan internet sangat sukar. Tidak lama selepas itu, pada bulan Oktober 2011, Litecoin dibebaskan. Ia merupakan matawang kripto yang pertama yang berjaya menggunakan scrypt sebagai fungsi cincang dan bukannya SHA-256. Satu lagi matawang kripto yang terkenal, Peercoin adalah yang pertama menggunakan bukti kerja hibrid / bukti-kepentingan.IOTA merupakan matawang kripto yang pertama yang tidak berdasarkan rantaian blok, dan sebaliknya menggunakan Tangle.Banyak lagi matawang kripto lain telah dicipta sungguhpun hanya sedikit yang berjaya, kerana mereka menyumbang hanya sedikit dalam cara inovasi teknikal.Pada 6 Ogos 2014, UK mengumumkan Perbendaharaannya telah ditugaskan untuk melakukan kajian mengenai matawang kripto, dan apakah peranannya, jika ada, ia boleh berfungsi dalam ekonomi UK. Kajian ini juga turut melaporkan sama ada kawalan perlu dipertimbangkan.

ATM Bitcoin

Perwakilan Bank Pusat telah menyatakan bahawa penerapan kriptografi seperti bitcoin menimbulkan cabaran penting bagi kemampuan bank pusat untuk mempengaruhi harga kredit untuk seluruh ekonomi.[ereka turut menyatakan bahawa ketika perdagangan menggunakan matawang kripto menjadi lebih popular, pasti ada kehilangan keyakinan pengguna pada mata wang fiat.[22] Gareth Murphy, pegawai kanan perbankan pusat menyatakan “penggunaan secara meluas [matawang kripto] juga akan menjadikan lebih sukar bagi agensi statistik untuk mengumpulkan data mengenai aktiviti ekonomi, yang digunakan oleh kerajaan untuk memacu ekonomi”. Beliau memberi amaran bahawa mata wang maya menimbulkan cabaran baru kepada kawalan bank pusat terhadap fungsi penting dasar kewangan dan polisi kadar pertukaran.

Jordan Kelley, pengasas Robocoin, melancarkan ATM bitcoin pertama di Amerika Syarikat pada 20 Februari 2014. Kios yang dipasang di Austin, Texas adalah serupa dengan ATM bank tetapi mempunyai pengimbas untuk membaca identifikasi yang dikeluarkan kerajaan seperti lesen memandu atau pasport untuk mengesahkan identiti pengguna.Menjelang Mei 2017 1,189 ATM bitcoin telah dipasang di seluruh dunia dengan bayaran purata sebanyak 8.82%. Purata 3 ATM bitcoin dipasang setiap hari pada bulan Mei 2017.

Yayasan Dogecoin , sebuah organisasi amal yang berpusat di sekitar Dogecoin dan diasaskan oleh pencipta bersama Dogecoin, Jackson Palmer, mendermakan lebih dari $30,000 nilai Dogecoin untuk membiayai lawatan pasukan bobsled Jamaica ke Sukan Olimpik 2014 di Sochi, Rusia.Komuniti yang semakin berkembang di sekitar Dogecoin sedang berusaha untuk mengukuhkan kesahihan usaha amalnya dengan mengumpul dana untuk menaja anjing terlatih bagi kanak-kanak dengan keperluan khas.

Kesahihannya

Status undang-undang bagi mata wang kriptografi berbeza-beza dari negara ke negara dan masih belum jelas atau berubah di kebanyakan mereka. Sungguhpun sesetengah negara secara jelas membenarkan penggunaan dan perdagangan mereka, negara yang lain telah mengharamkan atau menyekatnya. Begitu juga, pelbagai agensi kerajaan, jabatan, dan mahkamah telah mengklasifikasikan bitcoin secara berbeza. Bank Pusat China telah mengharamkan pengendalian bitcoin oleh institusi kewangan di China semasa tempoh penerimaan pakainya yang sangat cepat pada awal tahun 2014.Di Rusia, sungguhpun kriptografi adalah sah, adalah haram untuk benar-benar membeli barangan dengan mata wang lain selain ruble Rusia.

Pada 25 Mac 2014, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri Amerika Syarikat (IRS) memutuskan bahawa bitcoin akan dianggap sebagai harta untuk tujuan cukai bukannya sebagai mata wang. Ini bermakna bitcoin akan tertakluk kepada cukai keuntungan modal. Satu daripada manfaat keputusan ini ialah ia menjelaskan kesahihan bitcoin. Pelabur tidak lagi perlu bimbang bahawa pelaburan atau keuntungan yang didapati dari bitcoin adalah haram atau bagaimana cara melaporkannya kepada IRS. Dalam makalah yang diterbitkan oleh penyelidik dari Oxford dan Warwick, menunjukkan bahawa bitcoin mempunyai beberapa ciri yang mirip dengan pasaran logam berharga berbanding dengan mata wang tradisional, dengan itu dalam persetujuan dengan keputusan IRS sungguhpun berdasarkan alasan yang berbeza.

Isu-isu undang-undang yang tidak berurusan dengan kerajaan juga timbul bagi matawang kripto. Sebagai contoh, Coinye adalah altcoin yang menggunakan rapper Kanye West sebagai logonya tanpa kebenaran. Apabila mendengar mengenai penerbitan Coinye, yang pada awalnya dipanggil Coinye West, peguam bagi Kanye West menghantar surat tuntutan berhenti (” cease and desist”) kepada pengendali email Coinye, David P. McEnery Jr. Surat itu menyatakan bahawa Coinye merupakan pelanggaran cap dagang yang sengaja, persaingan tidak adil, lanunsiber, dan pencairan dan mengarahkan Coinye untuk berhenti menggunakan kesamaan dan nama Kanye West.