DAMIANA FACTOR-MAKANAN TAMBAHAN UTK LELAKI

20151118_022425

FAKTA PEMAKANAN GOJI OLEH DR. EARL MINDELL

Pakar Herba terkenal, Dr. Earl Mindell telah membuat kajian terhadap khasiat Goji dan beliau merumuskan terdapat 34 sebab mengapa kita harus mengambil Goji sebagai makannan tambahan harian

1. Membantu Memanjangkan Umur. Tubuh manusia mempunyai hampir 10 trillion sel yang sentiasa terdedah kepada ancaman radikal bebas. Radikal bebas ini akan merosakkan sel-sel manusia yang menyumbang kepada proses ketuaan. Goji juga dikenali sebagai “buah pemanjang usia” atau “longevity fruit.” Sifat unik Goji yang mengandungi komposisi Molikul Polisakarida (master molecule polysaccharides) dan antioksida yang kuat (powerful antioxidants) dapat menghalang proses ketuaan belum-waktu dengan cara menghalang pemusnahan sel-sel tubuh oleh radikal bebas tadi.

1134456_b


2. Meningkatkan Tenaga dan Kekuatan Fizikal. Dikenalpasti sebagai salah satu sumber adaptogens yang terbaik, goji membantu meningkatkan keupayaan latihan fizikal, meningkatkan stamina dan kelasakan. Ia membantu mengurangkan keletihan terlampau terutamanya selepas sembuh dari penyakit seperti demam dan sebagainya.
3. Kelihatan/Rasa Muda. Goji merangsangkan penghasilan hGH (human growth Hormone) atau hormon penggalak pertumbuhan yang dihasilkan oleh kelenjar pituitary. hGH juga dikenali sebagai Hormon Muda. hGh membantu mengurangkan longgokan lelemak, membantu tidur yang nyenyak, membaikpulih keupayaan memori – keupayaan otak, mempercepatkan proses penyembuhan dari penyakit – pemulihan sel-sel yang rosak, mengembalikan libido (libido bermaksud keupayaan rangsangan seksual) dan banyak lagi…
4. Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi. Kajian yang dibuat pada tahun1998 menunjukkan Molikul Polisakarida yang terdapat pada Goji, mampu menurunkan tekanan darah tinggi.
5. Anti Kanser Kandungan Germanium yang terdapat dalam Goji merupakan anti-kanser yang kuat. Ditambah dengan kehadiran Molikul Polisakarida dan anti-oksida, Goji mampu mengkalang mutasi genetik yang menyumbang kepada penghasilan sel kanser. Sesetengah saintis percaya bahawa Goji mampu menghalang kanser hati. PENTING!…Hati merupakan organ penting penyah-toksid tubuh manusia.
6. Mengekalkan Paras Kolesterol yang Sihat. Goji mengandungi beta-sitosterol, yang mampu menurunkan paras kolesterol jahat (LDL). Sifat anti-oksidanya pula menghalang kolesterol dari teroksida lalu membentuk plak dalam saluran darah (arterial plaques). Manakala flavonoids pula membantu membuka ruang saluran darah dan membantu proses aliran darah yang baik.

7. Mengimbangi Paras Glukos dan Mengawal Penyakit Diabetes. Goji telah lama digunakan di China untuk rawatan diabetes jenis-2 (insulin tidak mencukupi untuk menukarkan glukus dalam darah ke tenaga). Plolisakaridanya membantu menyeimbangkan paras gula dengan cara menggalakan tindakbalas insulin. Kandungan betaine pula dapat mengelakkan penyakit longgokan lemak dalam hati dan mengelakkan kemusnahan siatem pembuluh darah yang biasa terjadi kepada pesakit diabetes.

8. Meningkatkan Libido dan Fungsi Seksual Goji dikanali sebagai TONIK SEKSUAL KELAS ATASAN dan dikenalpasti menyemarakkan rasa ghairah seksual. Pepatah Cina Lama menyatakan ” Lalaki yang mengembara 1000 kilometer dari rumahnya, tak sepatutnya minum Goji” atau dalam bahasa Inggeris “He who travels one thousand kilometers from home should not eat goji!” Kajian saintifik moden juga menunjukkan Goji mampu meningkatkan paras Hormon Testosterone dalam darah yang mana meningkatkan libido pada lelaki dan wanita.

9. Mengurangkan Berat Badan Kajian menunjukkan Polisakarida Goji mampu menurunkan berat badan dengan cara menggalakkkan penukaran makanan kepada tenaga, bukannya lemak.

10. Melegakan Sakit Kepala dan Pening (Dizziness) Dalam ilmu perubatan Cina, sakit kepala dan pening sering dikaitkan dengan “kelemahan” buah pinggang – yin (aliran bendalir yang lemah) dan yang (fungsi lemah). Goji dikenalpasti dapat mengimbangi semula kedua unsure ini.

11. Tidur Nyenyak Goji telah lama digunakan untuk merawat insomnia (tidur tak berkualiti). Kajian menunjukkan pesakit yang telah beumur dapat menikmati semula tidur yang nyenyak selepas mengamalkan Goji.

12. Memperbaiki Kualiti Penglihatan Saintis Cina Moden telah mengenalpasti bahawa Goji dapat membantu dalam penyesuaian penglihatan di tempat gelap (cerah ke gelap). Juga, membantu penglihatan yang lebih baik ditempat yang bercahaya suram. Pesakit yang mengalami kebutaan-bertompok (blind spot) dapat dipulihkan atau dapat dikurangkan tahap kebutaan-bertompok mereka. Dengan kehadiran anti oksida yang kuat iaitu carotenoids, Goji membantu menghalang proses pembantutan macular dan katarak. (macular degeneration – disebabkan oleh kemerosotan bahagian tengah retina iaitu lapisan bahagian dalam mata yang merekodkan imej yang kita lihat dan menghantar maklumat tersebut melalui saraf optic dari mata ke otak. Bahagian tengah retina dikenali sebagai “macula” bertanggungjawab dalam proses focus dan ia mengawal kebolehan kita untuk membaca, memandu, mengenal warna, rupa bentuk)

13. Menguatkan Jantung. Goji mengandungi cyperone, sebagai bahantara yang menguatkan jantung dan juga tekanan darah yang seimbang. pressure. Kandungan anthocyanins (unsur merah buah) membantu menguatkan arteri koronari.

14. Menghalang Peroksidasi Lipid. Kolesterol dan sesetangah lipd darah boleh membahayakan badan seandainya ia membentuk lipid-peroksid. Pengumpulan lipid-peroksida yang bersifat melekit akan membuatkan saluran darah menjadi tersumbat dan menyumbang kepada penyakit kardiovaskular, serangan jantung, atherosclerosis (salur darah tersumbat/keras) dan strok. Goji menambah enzim darah yang mampu menghalang pembentukan lipid peroksida ini.

15. Tahan Penyakit. Radikal Bebas Super-oksida memainkan peranan penting dalam memulakan (onset) dan kesinambungan penyakit manusia. Super-oksida dinutralkan dalam badan oleh enzim yang dikanalpasti sebagai superoxide dismutase atau SOD. Tetapi, badan akan kurang mengeluarkan SOD apabila umur semakin meningkat. Maka, pengambilan Goji telah dikenalpasti dapat meningkatkan sebanyak 40% enzim SOD dalam tubuh badan kita.

16. Meningkatkan Respon Imun. Sistem Imun merupakan bala tentera pertahanan badan dari penyakit. Kajian selama lebih 40 tahun menunjukkan Goji berupaya menguatkan kekebalan/Imun tubuh dengan mengarahkan (commanding) dan mengawal (controlling) fungsi pertahanan badan. Polisakarida Goji, menguatkan dan menyeimbangkan aktiviti semua bahagian sel-sel imun, termasul T-cells, cytotoxic T-cells, NK-cells, lysozyme, tumor necrosis factor-alpha, dan immunoglobulins (IgG dan IgA.).

17. Kawal dan Lawan Kanser Pesakit yang mengambil ubatan kanser bersama goji menunjukkan perubahan posotif sebanyak 250% berbanding pesakit yang hanya mengambil ubatan kanser sahaja. Pesakit kanser tahap tinggi mengalami penurunan/pengurangan malignant melanoma, renal cell carcinoma, colorectal carcinoma, lung cancer, nasopharyngeal carcinom,dan malignant hydrothorax.

18. Melindungi DNA (iinformasi genetik) DNA merupakan komposisi kimia yang penting tubuh kita. Ia mengandungi segala maklumat penting keturunan dan merupakan blueprint tubuh kita secara menyeluruh. Penghasilan sel baru yang rosak diseluruh badan, akan merujuk kepada DNA agar sel baru yang terbentuk bukan sel yang silap atau yang telah terubahbentuk – mutasi, yang bakal menyumbang kepada pembentukan sel kanser. Sel yang rosak perlu diduplikasikan secara tepat bagi mengelakkan pembentukan sel yang terubah strukturnya. Dengan persekitaran yang tercemar, bahan toksik buangan dan radikal bebas boleh menyebabkan DNA kita termusnah atau terputus yang akan menyebabkan mutasi genetik, kanser dan kematian. Goji mengandungi betaine Molikul Polisakarida (master molecule polysaccharides) mampu meyembuhkan DNA yang rosak.

19. Menghalang Pertumbuhan Tumor. Interleukin-2 (IL-2) merupakan sel protin yang penting dalam mengerakkan respon anti-tumor pada kebanyakkan jenis kanser. Polisakarida Goji telah terbukti melalui kajian saintis dari China, dapat membantu meningkatkan penghasilan IL-2. Goji mampu membunuh sel tumor dengan menggalakkan proses apoptosis – proses merungkaikan dan menguraikan sel kanser.

20. Mengurangkan Kesan Toksik rawatan Kimoterapi (Chemotherapy). Goji membantu kesan radiasi dalam rawatan kanser paru-paru, maka kadar radiasi yang minimum diperlukan. Dalam kajian lain, Goji mampu melindungi dari kesan sampingan kimoterapi dan rawatan radiasi.

21. Penghasilan Darah yang Kuat/Berkualiti Goji dikenali sebagai pembina darah (blood builder) dan penyuburan darah. Dalam satu kajian, Goji mampu memulihkan darah individu yang berumur menjadi seperti kualiti darah seorang yang muda. Flavanoid dalam Goji melindungi sel darah merah dari dimusnahkan oleh radikal bebas. Goji juga digunakan dalam rawatan kekurangan sum-sum tulang (bone marrow deficiency – low production of red blood cells, white blood cells and platelets).

22. Meningkatkan Jumlah Lymphocyte. Lymphocyte merupakan komposisi sel darah putih yang penting dalam sistem pertahanan badan. Ia akan bertindak dalam menyusunatur langkah pertahanan sekiranya terdapat organisma merbahaya menyerang sistem pertahanan tubuh manusia. Goji meningkatkan jumlah lymphocyte dan membantu mengaktifkan mereka dikala tubuh menghadapi ancaman.

23. Anti Pembengkakkan dan Anti-Arthritis Kajian selama 20 tahun menunjukkan, bagi kes pembengkakkan yang serius, kadar penghasilan radikal bebas menjadi lebih besar berbanding kapasiti penghasilan enzim SOD. Ketidakseimbangan ini menyebabkan kesakitan pada sendi dan tisu badan. Goji mampu mengembalikan keseimbangan ini dengan menambah kapasiti enzim SOD.

24. Menyokong Hati Goji mengandungi cerebroside yang dikenalpasti mampu melindungi sel hati walaupun dari chlorinated hydrocarbons yang bertoksik. Cerebrosides merupakan glycosphingolipids yang merupakan komponen penting dalam otot dan mambran sel saraf manusia.

25. Merawat Simtom Menopause Dalam kaedah perubatan Cina, simtom menopause berkait rapat dengan penurunan kecekapan buah pinggang – kekurangan hormon. Goji dikenalpasti dapat mengembalikan keseimbangan hormon berkaitan.

26. Mengurangkan Alahan Mengandung (Morning Sickness) Di negeri China, Goji dihidangkan dalam bentuk teh untuk ibu-ibu yang mengandung. Merupakan kaedah rawatan yang cukup berkesan.

27. Meningkatkan Kesuburan Goji mampu merawat kesuburan pada lelaki dan wanita. Pada wanita, Goji mampu mengembalikan “jing” atau “usur asas kesuburan”. Manakala pada lelaki, Polisakarida Goji dikenalpasti dapat memanjangkan usia sel sperma dan juga penghalang utama pemusnahan struktur dan sell buah zakar.

28. Menguatkan Otot dan Tulang. Goji menggalakkan proses pengeluaran unsur hGH, yang bertanggungjawab dalam fungsi penyelengaraan, pembaikan dan penghasilan tubuh manusia. Ini termasuk dalam penghasilan sel otot (bina badan) dan juga kepenggunaan kalsium oleh tulang dan gigi.

29. Menyokong Kesihatan Buah Pinggang. Buah pinggang merupakan organ yang cukup penting dan utama, dan memainkan peranan dalam kesihatan otak dan organ-organ penting lain. Kesihatan buah pinggang menjadi kayu pengukur untuk kewujudan seseorang yang mana ia merupakan pusat pembersih darah untuk darah yang berkualiti. Goji merupakan super-tonik bagi buah pinggang yang mempengaruhi fungsi dan kecekapannya.

30. Menguatkan Daya Ingatan Goji merupakan tonik otak (brain tonic). Ia mengandungi betaine, yang akan bertukar kepada choline dalam tubuh manusia. Choline adalah bahan yang mampu memperkuatkan keupayaan ingatan dan memori.

31. Membantu Menmgurangkan Batuk Pakar herba Cina menggunakan Goji untuk rawatan batuk dan semput.

32. Meredakan Kemurungan dan Tekanan Merupakan sejenis adaptogen, goji membantu badan untuk proses penyesuaian (adapt) dan proses kawalan tekanan (stress). Ia membekalkan “tenaga” untuk membolehkan kita mengawal sebarang jenis tekanan dan permasaalahan.

33. Penguat Semangat Adalah dipercayai dengan pengambilan berterusan Goji membantu kita untuk persifat lebih ceria dan di Asia, Goji juga dikenali sebagai “happy berry”.

34. Membantu Penghadaman. Goji telah lama digunakan untuk rawatan atrophic gastritis, iaitu tahap penghadaman yang lemah disebabkan penurunan kadar aktiviti sel perut.

TESTIMONIAL..

Saya berusia lewat 40 an dan mempunyai isteri muda. Beza usia kami 15 tahun. Kehidupan kami bahagia tanpa masalah termasuklah soal hubungan intim walau pun kemampuan saya tidaklah seperti semasa usia 20 an ke 30 an dulu. Pengalaman ngeri saya bermula bila satu hari saya merasa badan tidak selesa. Lalu saya ke sebuah private hospital untuk medical check-up. Selesai pemeriksaan, doktor menyatakan kadar kolestrol saya sangat tinggi lalu saya disaran mengambil ubat kolestrol.

Di rumah saya lakukan apa yang disaran doktor iaitu mengambil sebiji tablet ubat kolestrol setiap malam. Bagaimana pun pada malam kedua selepas pengambilan ubat berkenaan saya mendapati alat kelamin saya gagal berfungsi sebagaimana biasa ketika mahu bersama isteri melakukan hubungan intim. Saya menjadi tertanya tanya , hairan bercampur perasaan takut dan malu pada diri sendiri. Kenapa tiba tiba saja alat kelamain saya tidak mampu mencapai ereksi?. Bagaimana pun isteri saya berkata mungkin ia kerana saya terlalu letih dan kurang rehat. Apa pun pada malam keesokannya alat kelamin saya masih gagal untuk berfungsi sekali pun saya merasa sudah ambil rehat dan tidur yang mencukupi. Walau pun ereksi berlaku sesekali tetapi saya tetap gagal melakukan penetrasi kerana kadar ketegangan alat kelamin saya tidak mencukupi untuk melakukan penembusan malah tidak mampu kekal tegang. Ianya betul betul satu mimpi ngeri buat saya. Perasaan takut dan panik menghantui saya ketika itu. Apakah saya sudah alami masalah mati pucuk yang sememangnya amat ditakuti oleh setiap lelaki? Serba tidak kena saya waktu itu malah perasaan malu itu lebih menjadi bila isteri bertanya kenapa boleh jadi begitu sambil dia ketawa kecil melihat saya bagaikan kucing kehilangan anak. Allah saja yang maha tahu bagaimana cemas dan paniknya perasaan saya malam itu.

Beberapa hari selanjutnya saya hanya memikir dan mencari punca kenapa tiba tiba saya menjadi seorang lelaki dan suami yang tidak lagi mampu menjalankan tanggungjawab terhadap pasangan saya. Akhirnya saya teringatkan tentang pil ubat kolestrol itu. Saya kemudian merujuk kepada ipar saya, juga seorang doktor tentang hal berkenaan dan diberitahu bahawa pil kolestrol memang boleh menjejaskan keupayaan seksual seorang lelaki bila diambil. Ianya merupakan satu kesan sampingan selain beberapa kesan lain. Mendapat tahu maklumat itu, saya terus hentikan pengambilan pil tersebut serta merata. Namun hari hari seterusnya tidak banyak peningkatan yang saya alami malah kemampuan kelelakian saya tidak lagi seperti sebelumnya. Sangat mengecewakan. Rasa kesal teramat sangat kerana mengambil pil tersebut.

Satu hari saya membuat carian diinternet untuk mendapatkan supplement tertentu yang mampu merawati dan membantu masalah saya. Antara yang saya beli adalah Maca Tongkat Ali dan beberapa supplement lain termasuklah satu supplement produk popular yang duta nya adalah seorang artis terkenal tanahair. Namun kesannya tidak seperti yang didakwa dan diharapkan. Saya hampir putus asa namun isteri saya amat memahami, Katanya apa pun penyakit di dunia ini pasti ada ubatnya kecuali mati. Ikhtiar perlu diteruskan. Ya..saya selaku suami dikira mati jika yang satu itu gagal berfungsi.

Ditakdirkan tiba tiba satu hari saya bertemu seorang kawan sewaktu ke KL. Perjumpaan tanpa rancang di sebuah restoran mamak itu kemungkinan ketentuan Allah untuk membantu saya, hambanya yang dalam kesukaran. Berkebetulan kawan saya itu memperkenalkan Damiana Plus kepada saya dan memberi 1 kotak kecil secara percuma kepada saya untuk dicuba. Saya mengambilnya namun tidak banyak harapan saya terhadap supplement berkenaan kerana bagi saya ianya tak ubah sebagaimana Maca Tongkat Ali dan beberapa supplement lberjenama ain yang telah saya cuba sebelumnya. Apa pun sebaik sampai di rumah, sekitar pukul 2 pagi, saya teringatkan Damiana Plus itu lalu mengambilnya seperti mana juga saya mengambil Maca sebelumnya. Satu sachet powder Damiana Plus itu saya ambil dan kemudiannya terus tidur merehatkan diri. Kerana keletihan saya terlupa untuk meminum air selepas pengambilan supplement berkenaan.

Keesokan paginya sebaik saya terbangun dari lena, saya mendapati satu keajaiban yang luar biasa. Saya rasa tubuh bagaikan masih berusia awal 30 an. Kadar ereksi yang berlaku pada alat kelamin saya ternyata luar biasa sekali, suatu yang saya jarang alami sejak 15 tahun dulu. Syukurlah kerana saya tidak menanggalkan seluar dalam sewaktu mahu tidur malam tadi dan hal ini tidak disedari oleh 2 anak saya yang berusia 7 dan 9 tahun yang sememangnya tidur sebilik dan bangun awal untuk ke sekolah. Apa yang menakjubkan saya ialah sepanjang sehari dua selepas pengambilan Damiana Plus itu, saya menjadi mudah terangsang dan alat kelamin saya sangat cepat mencapai kadar ereksi dan dirasai lebih pejal dan mantap. Dan malam berikutnya di tengah malam saya terjaga dari tidur kerana naluri dan keinginan untuk hubungan intim. Saya dan isteri terpaksa berpindah ke bilik tidur sebelah kerana anak anak di bilik yang sama. Pengalaman hubungan intim pertama kali selepas pengambilan Damiana Plus amat luar biasa dan indah. Suatu yang saya tidak duga sama sekali, Damiana ternyata mampu memanjangkan tempoh masa bersama malah lebih menakjubkan ialah alat kelamin saya masih mampu mengekalkan ereksi untuk permainan seterusnya walau pun setelah berlaku 2 kali ejakulasi. Hal ini tidak pernah terjadi selama hidup saya. Perkara ini rupanya amat disedari malah dapat dirasai bezanya sehingga isteri saya bertanya, “abang ada makan apa apa ke” sebaik kami selesai hubungan intim berkenaan. Saya tergamam dengar pertanyaannya lalu bertanya kembali. “kenapa? Tak suka ke?”. Isteri saya cuma senyum senyum lalu memaut leher dan mencium saya tanpa keluar ssepatah jawapan dari mulutnya (malu agaknya tu). Syukran kerana Damiana Plus telah membantu saya keluar dari mimpi yang ngeri dan lagi menakutkan itu. Malah kini saya merasa kembali menjadi lelaki dan suami yang lebih muda walau pun usia saya sudah hampir mencecah 50. Cuma satu perkara yang kurang menyeronokkan ialah, isteri saya kebelakangan ini makin menjadi kuat perasaan cemburunya terhadap saya.

Dan kerana pengalaman sendiri ini saya tidak menunggu lama untuk menjadi agen dan stokis produk Damiana Plus yang baru berada pasaran Malaysia. Persepsi saya bahawa Damiana Plus ini hanya setara beberapa supplement lain yang bersumberkan herba yang terdapat banyak di pasaran ternyata meleset. Saya terus membuat carian berkenaan herba Damiana di internet untuk mendapatkan kepastian apakah ia baik dan tanpa kesan sampingan. Apa yang memeranjatkan ialah berkenaan satu kajian yang dibuat sekumpulan pakar herba di sebuah universiti terkemuka luar negara yang mendakwa bahawa Damiana adalah jauh lebih baik dari Viagra dari segi rawatan dan keberkesanannya. Keberkesanan Damiana dalam merawat masalah ED, mati pucuk dan lemah tenaga batin mencapai tahap 90% sedangkan Viagra hanya mampu memberi kesan positif ini sekitar 42% sahaja. Pil viagra dan pil pil yang setanding dengannya hanya bersifat sementara dalam merawat erectile dysfunction (ED) sedangkan herba damiana pula akan merawat dan memulih secara berterusan tanpa kesan sampingan jika diambil pada kadar dos yang disaran.

Terima kasih saya buat kawan saya “L” yang telah memberi 2 sachet PERCUMA Damiana sebelum ini. Jika tidak kerana 2 sachet mula ini, mungkin tanggapan saya terhadap semua supplement untuk memulihkan masalah seksual lelaki hanyalah lebih kepada kempen dan slogan saja. Tapi Damiana membuktikan kepada saya bahawa tidak semua supplement dan formula itu sama. Kalau saya tidak mencubanya, tak mungkin saya tahu kemampuan sebenar damiana ini. Apa pun syukran buat yang Maha Kuasa kerana tidak hanya menjadikan penyakit tetapi juga menyediakan ubat dan penyembuhnya kepada manusia di alam ini.