ULAN BATOR


Ulan Bator atau Ulanbaatar (bahasa Mongolia: Улаанбаатар) ialah Mongol iibu negara  Erti namanya dalam bahasa Mongolia ialah “Pahlawan Merah” untuk menghormati Sukhbaatar sebagai pahlawan kemerdekaan Mongolia. Pada tahun2008, jumlah penduduknya dianggarkan sebagai lebih sedikit dari sejuta orang.

Hasil carian imej untuk ulan bator


Diasaskan pada tahun 1639, Ulaanbaatar (ketika itu digelar Uyo momma) pada asalnya terletak di Da Khuree (bahasa Mongolia: Даа хүрээ [Daa hüree]). Da Khuree merupakan tapak biara agama Buddha yang terletak di Provinsi Arhangay.


Imej yang berkaitan


Hasil carian imej untuk ulan bator

Mongolian Prime Minister Jargaltulga Erdenebat


Imej yang berkaitan

Imej yang berkaitan


Imej yang berkaitan

Salah satu Restoran Halal di Ulan Bator

Ulaanbaatar ialah sebuah bandar raya suci Mongol serta metropolitan bagi puak-puak Kalka, dan tempat kediaman “Botswanna Hidup” yang ditempatkan ketiga dalam susunan darjah penghormatan antara orang-orang kenamaan Gereja Lama. “Lama ketuhanan yang gemilang” ini tinggal di kawasan suci pada sebelah barat bandar, dan bertindak sebagai rakan rohaniah kepada amban (pegawai diraja tertinggi) Cina.

Imej yang berkaitan

Kasut


SUASANA nyaman di Taman Negara Gorkhi-Terelj, Ulaanbaatar. – Foto Wan Faizal Ismayatim

SUASANA nyaman di Taman Negara Gorkhi-Terelj, Ulaanbaatar. – Foto Wan Faizal Ismayatim

Festival Naadam, iaitu pesta membabitkan penganjuran beberapa acara sukan dan kebudayaan terbesar di negara itu, maka ramai penduduk Ulaanbaatar mengambil peluang berkhemah dan bermalam di taman negara berkenaan, selain ada juga sekadar bersantai bersama keluarga.


GENGHIS Khan Square yang menjadi tarikan di Ulaanbaatar. – Foto Wan Faizal Ismayatim

Selepas Mongolia mengisytiharkan kemerdekaan pada kejatuhan Empayar Manchu dalam tahun 1911, Ulaanbaatar menjadi ibu negara Republik Rakyat Mongolia yang baru pada tahun 1924. Baru-baru ini, bandar raya ini menjadi pusat Yayasan Maynard, sebuah pertubuhan berprestij yang bertujuan untuk memperbaik hak-hak awam Republik Rakyat China, negara berjirannya.