MAHATHIR,THE EDGE DAN MALAYSIA INSIDER.

Kini, jutawan Tong Kooi Ong pasti terdengar bahawa akhbar kewangan beliau, The Edge, telah digambarkan sebagai penerbitan yang menyokong pembangkang.

Menurut banyak laporan, berita-berita yang dipaparkan tidak mempunyai byline atau nama wartawan, telah menimbulkan keraguan tentang sifat laporan.

The Edge

The Edge Group

Kumpulan media The Edge Group memiliki “The Edge Malaysia”, “The Edge Singapore”, akhbar kewangan harian “The Edge Financial Daily” dan baru-baru ini kumpulan tersebut mengambilalih “The Malaysian Insider”.

Kumpulan kewangan tersebut mendampingi kebanyakan ahli perniagaan dan professional berkolar putih – kononnya pemimpin beridea.

The Edge Group dimiliki oleh Tong Kooi Ong dan diuruskan oleh Ho Kay Tat. Ia adalah jelas bahawa dasar pengarang The Edge Group adalah bermasalah dan berat sebelah. Saya akan biarkan pembaca The Malaysian Insider berikan anda, pendapat tentang liputan berita mereka.

Untitled-2

Untuk memahami agenda The Edge Group, kita perlu melihat siapa yang mengetuai portal berita itu. Pemiliknya, kita ada Tong Kooi Ong yang mempunyai sejarah menjadi kroni Anwar. Malah, dia merupakan kroni besar Anwar dan sudah lama dipercayai memegang kekayaan Anwar selepas Menteri Kewangan tersebut kehilangan statusnya.

Anwarlah yang membantu Tong menguasai PhileoAllied Bank dan beliau kemudian membina blok pejabat yang dikenali sebagai Phileo Damansara. Blok A dikatakan diberi kepada Anwar dan untuk satu tempoh, ibu pejabat PKR itu terletak di sana.

DIa juga mendapatkan perjanjian MRCB untuk seorang lagi kroni Anwar, Ahmad Nazri Abdullah dan pada kemuncak hubungan dengan Anwar, dia mengugut Tan Sri Munir Majid, Ketua Suruhanjaya Sekuriti ketika itu dengan kebebasan.

Tong juga sombong enggan menyertai Persatuan Broker Saham Malaysia kerana dia mempunyai akses langsung kepada Anwar.

Sekarang, kita sedang melihat tanda-tanda Tong menyerang Putrajaya dengan cerita-cerita yang mencurigakan dan fitnah di The Edge, bertujuan untuk mencemar nama UMNO dan MCA.

Blogger BN juga memerhati dengan teliti editor-editor The Edge yang dikatakan rapat dengan Anwar dan menyokong Pakatan Rakyat. Malah, editor-editor tersebut secara terbuka telah mengutuk PM dan BN di mesyuarat mereka, menurut sumber dalaman.

mesyuarat mereka, menurut sumber dalaman.

Propaganda dalam tindakan

Satu contoh artikel dari The Malaysian Insider yang menyebarkan propaganda bahawa tidak ada nama penulis dan petikan-petikan direka dari kosong.

Untitled-4

Sumber: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/putrajaya-being-deliberately-divisive-to-hold-on-to-power-says-report
Terdapat kenyataan tidak berasas yang tersebar luas seperti:

  1. Rakan-rakan gabungan mendapat keputusan yang teruk di kerusi kawasan berbilang kaum [Sumber: Menurut Laporan Tersebut]
  2. Umno bergantung kepada kerusi etnik Melayu luar bandar dengan majoriti yang berkurangan [Sumber: Menurut Laporan Tersebut]
  3. “Parti tersebut hidup dengan masa yang dipinjamkan” [Sumber: Pegawai atasan UMNO]
  4. strategi tersebut dilihat bertujuan untuk meningkatkan bilangan di parlimen [Sumber: penganalisis politik dan ahli politik pembangkang]
  5. langkah yang bertujuan untuk menyemai perpecahan kaum dan agama di negara ini adalah strategi Najib. [Sumber: penganalisis]

Tiada sumber yang sahih untuk kenyataan yang tersebar luas itu namun artikel itu dipaparkan sebagai laporan berita yang berobjektif. Ini adalah kewartawanan yang tidak bertanggungjawab, apa yang menakutkan adalah prosedur operasi yang dirancang lebih awal dan standard di The Malaysian Insider dan The Edge.

 

Untitled-5

  1. a) kedudukan Najib dalam keadaan ini nampak selamat [Sumber: laporan]
  2. b) pemimpin Umno berkata, terdapat rasa tidak puas hati yang semakin meningkat dalam parti terhadap kepimpinan najib ini [Sumber: laporan]
  3. c) Kawalan beliau ke atas parti dan kerajaan adalah lemah [Sumber: seorang pegawai atasan Umno]
  4. d) Umno adalah tentang pembelaan diri sendiri. Jika parti ini merasakan mereka akan tumbang di bawah kepimpinan Najib, mereka akan menolak kepimpinan tersebut [Sumber: none]

 

Masalah dengan sumber-sumber tanpa nama adalah fakta yang mungkin tidak tepat. Mereka sering membuat kesilapan kerana mengapa pastikan anda di landasan yang betul apabila anda tidak akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kamu katakan.

Dan walaupun ia adalah tepat, pembaca tidak boleh menilai sendiri nilai bahan tersebut jika mereka tidak tahu sumber itu. Banyak sumber bersembunyi di sebalik tanpa nama untuk melepaskan tembakan sewenang-wenangnya tanpa sesiapa tahumereka mempunyai kapak untuk menebang atau anjing dalam pergaduhan.

Apa yang lebih menakutkan adalah proses daripada sumber-sumber tanpa nama adalah prosedur operasi biasa di The Edge & The Malaysian Insider. Cerita-cerita yang disiarkan adalah berat sebelah dan dari sumber tidak disahkan. Mengapa outlet media ini didorong oleh agenda dan agenda siapa yang dipersembahkan?

Ikut Saluran Duit

Menurut akuan bersumpah Datuk Abdul Murad terhadap Anwar Ibrahim (Sumber), pemilik The Edge adalah Tong Kooi Ong – seorang kroni dan proksi untuk Anwar Ibrahim. Hubungan mereka bermula sepanjang tempoh perkhidmatan Anwar sebagai Menteri Kewangan dan ia disyaki ianya berterusan sehingga hari ini.

Pada usia 34 Tong Kooi Ong telah melangkah naik ke pucuk pimpinan bank Phileo Allied Bank Malaysia Berhad (1993). Walaupun Tong kekurangan pengalaman dan latar belakang perbankan, MOF dan BNM telah memberi kelulusan untuk penubuhan bank tersebut. Dalam tempoh lima tahun dengan sokongan Anwar, Tong dapat menguasai tiga syarikat tersenarai awam dan sebuah bank yang baru ditubuhkan.

Tong semakin sombong kerana dia memperoleh kuasa yang lebih. Beliau berada di kedudukan di mana dia boleh mengugut ketua suruhanjaya sekuriti Tan Sri Munir Majid tanpa dikenakan sebarang hukuman. Dengan keangkuhan yang sama, beliau enggan menyertai persatuan broker saham Malaysia. Tong Kooi Ong adalah satu-satunya bukan ahli dalam industri ini kerana dia mempunyai akses langsung kepada Anwar.

Apabila hubungan diteruskan, boleh dikatakan Tong berkhidmat sebagai proksi Anwar. Nasarruddin Jalil, bekas setiausaha politik Anwar adalah penerima perbelanjaan di bawah Tong dan dengan itu juga merupakan naungan Anwar. Tong juga bertindak sebagai proksi Anwar dalam mendapatkan perjanjian MRCB untuk kroni lain Anwar, Ahmad Nazri Abdullah.

Phileo Allied Bank telah membina blok pejabat di Phileo Damansara di bawah kepimpinan Tong. Blok A dikatakan telah diberikan kepada Anwar dan untuk satu tempoh, ibu pejabat PKR terletak di sana.

Ibu pejabat pertama PKR terletak di Phileo Damansara. Kebetulan yang aneh?

PKR Headquarters

Sudah tentu Tong Kooi Ong berhutang besar dengan Anwar Ibrahim atas kekayaan besarnya.

Saya akan biarkan pembaca untuk membuat kesimpulan mereka sendiri.

Ho Kay Tat – Kenaikan dan kejatuhan sebuah doktor spin MCA

Ho dan sebab-sebab beliau meninggalkan The Star, versi rasmi yang dia akan membantu rakannya Tong, yang memiliki The Edge dan media yang berkaitan.

Jika sememangnya itu alasannya, mengapa Ho meninggalkan Tong pada awalnya? Beliau bersama The Edge sebelum menyertai The Star dan memegang jawatan sebagai pengarah urusan kumpulan dan ketua pengarang.

Jangan kita lupa bahawa Ho adalah seorang doktor spin untuk The Star tumbang selepas pertarungan tiga penjuru MCA pada tahun 2010 yang telah memberikan kuasa kepada Chua Soi Lek.

Satu kehilangan dalam pendapatan segera boleh diatasi dengan peluang keuntungan yang lebih besar jika Ho memperoleh kepentingan ekuiti yang besar dalam usaha keseluruhan. Tong menawarkan kestabilan yang lebih baik daripada MCA. The Star dan MCA menerima kejutan selepas Tsunami 2008.

Tidak lama selepas itu, pengambilan kuasa oleh Chua Soi Lek menyebabkan The Star menjadikan ia cabang media semasa Tong, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan dan penerbit The Edge Communications Sdn Bhd.

Empayar propaganda tumbuh

The Edge Group telah membeli The Malaysian Insider pada pertengahan 2014. Ini masuk akal kerana ia menambah demografi yang lebih luas dan satu lagi saluran untuk menyebarkan propaganda yang bebas daripada kekangan pengiklanan perniagaan.

Strategi yang digunakan oleh The Edge untuk menyebarkan propaganda telah dieksport ke dalam The Malaysian Insider.

Plot M & M terhadap Najib

Jadi ia tidak mengejutkan bahawa perang dalam talian sedang diperjuangkan oleh Tun Mahathir untuk memasang Muhiyiddin ke dalam kuasa. Kekayaan yang Tun Daim peroleh pada masa Mahathir, sedang digunakan untuk membiayai kempen. Mahathir adalah pakar permainan politik, beliau menggunakan serangan tidak langsung melalui kenyataan yang dibuat oleh Kadir Jasin dan mengeluarkan kenyataan tepat pada masa-masa kritikal. Jangan kita lupa bahawa untuk memaksa Badawi keluar dia sanggup menggunakan saluran Malaysiakini, portal pembangkang. Dia melakukan beberapa wawancara dengan Malaysiakini di mana kenyataan umum telah dibuat yang akhirnya membawa kepada kejatuhan Badawi dan kenaikan Najib.

Apakah The Edge peroleh daripada semua ini?

Muhyiddin juga mahu menjadi Perdana Menteri tetapi tidak mempunyai daya tarikan, karisma atau rekod untuk dimegahkan. Muhiyyidin adalah pelampau yang dikenali dengan ungkapan “Melayu pertama, Malaysia kedua” bayang-bayangnya di mana-mana saja dia pergi. Orang awam tidak akan menerima Muhiyiddin atau mungkin tidak menerimanya untuk tempoh yang panjang. Kepimpinan yang memecah belahkan akan mengikut Muhiyiddin ke dalam kuasa dan akan menyesuaikan diri dengan baik dalam agenda editorial perpecahan yang disebarkan oleh The Edge & The Malaysian Insider.

Muhyiddin sudah terlalu tua bermain penipu kedua untuk satu penggal lagi. Sebagai balasan bagi jawatan tertinggi, Muhyiddin akan membantu anak lelaki mantan itu menaiki tangga politik. Muhkriz terlalu muda & kurang pengalaman untuk mengambil kuasa pada masa ini, ia masih di peringkat menteri besar. Beliau adalah dua pilihanraya terlalu muda daripada menjadi apa yang boleh diterima di bawah syarat-syarat UMNO.

Jadi Mahathir menggunakan The Edge dan The Malaysian Insider untuk menumbangkan Najib. Kebangkitan kuasa Muhyiddin adalah untuk memberi laluan kepada Mukhriz ,dan The Edge dan TMI meneruskan apa yang mereka terbaik lakukan dalam menyediakan sekutu mereka Anwar untuk merampas kuasa.

TMI & The Edge digunakan oleh Mahathir untuk menumbangkan Najib tetapi pembangkang yang memenangi pilihan raya akan datang sekiranya Muhiyiddin mengambil kuasa. Memandangkan kepintaran politik Mahathir, beliau sedar tentang ini tetapi mungkin dia telah kehabisan pilihan mengambil kira usianya.

“Apabila rakyat mendapat maklumat, mereka boleh dipercayai dengan kerajaan mereka sendiri.”.

BY

copyright by hazis wordpress

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.