JOHN D. ROCKEFELLER

rothschildrockefellerlll

Kita mungkin tahu bahawa Islam berkembang dengan begitu meluas dengan banyak negara berjaya dibebas dan bernaung di bawah Khalifah Umar al Khattab, begitu juga khalifah-khalifah selepas beliau dari zaman Umayyah, Abbasiyah mahupun Uthmaniyyah.

Selepas zaman kegemilangan Islam itu, kita mungkin kenal dengan Napolean Bonaparte dari Perancis dan Adolf Hitler dari Jerman.Begitu juga dengan penakluk sebelum zaman Islam, kita mungkin pernah mendengar nama Alexander The Great dari empayar Greek dan Cyrus The Great dari empayar Parsi, kedua-dua mereka pernah didakwa sebagai Iskandar Zulkarnain yang dikisahkan di dalam Al Quran dan Hadis. Namun kedua-dua mereka tidak setanding dengan peribadi mahupun wilayah taklukan yang berjaya dikecapi oleh Iskandar Zulkarnain yang menguasai Barat dan Timur kedua-duanya dan yang membenteng Ya’juj wa Ma’juj.

Jika saya menyebut nama Rockefeller sebagai penakluk dunia seterusnya, mungkin ada yang tertanya-tanya ,”siapakah Rockefeller?”. Rockefeller mungkin tidak penting bagi anda, namun bagi dunia global Rockefeller adalah keluarga kaya yang penting samada dari segi sejarah atau masa depan dunia.

JOHN D. ROCKEFELLER

Beliau John D. Rockefeller adalah pemain dan pemonopoli industri minyak sekitar tahun 1870-an sehingga menjadi orang terkaya di dunia ketika itu.Syarikatnya adalah Standard Oil di Amerika Syarikat. Malah sesetengah penganalisa mendapati jika Bill Gates yang dikatakan orang paling kaya dalam dunia ketika ini pun masih belum dapat menandingi kekayaan John D. Rockefeller.

John D. Rockefeller digambarkan seorang yang warak agama sebagai penganut Kristian Protestan yang dibaptis dan disokong banyak institusi gereja, beliau boleh dianggap sebagai pejuang Kristian Protestan dan penyokong Baptist yang kuat.

Beliau begitu kuat memperjuangkan satu cita-cita besarnya untuk dunia sejagat. Beliau pernah berkata,

“I had no ambition to make a fortune; mere moneymaking has never been my goal. I had an ambition to build.”

“Saya tidak punya cita-cita untuk keuntungan; membuat duit tidak pernah menjadi matlamat saya. Saya punya satu cita-cita untuk dibina”

Apakah cita-cita Rockefeller untuk dunia? Belum ada yang benar-benar pasti dengan jawapannya.

Pada 5 Mei 1911, mahkamah telah mengarahkan monopoli Standard Oil dipecahkan, lalu apa yang Rockefeller lakukan adalah mewujudkan syarikat-syarikat minyak berbeza yang semuanya masih dipegang oleh Standard Oil secara syer, seperti Standard Oil untuk New Jersey (Esso), Standard Oil untuk New York (Mobil), Standard Oil untuk Indiana (Amoco), Standard Oil untuk California (Chevron), dan Atlantic Refining (ARCO), serta Continental Oil (Conoco).

Pada 1914 ketika minyak mula dijumpai di Timur Tengah, monopoli Standard Oil dalam industri minyak mula dipecahkan oleh rangkaian pemain industri di Laut Kaspia. Ketika minyak Rusia mula terkeluar dari pemain di Laut Kaspia oleh Revolusi Rusia 1917, pemain minyak asing yang tinggal adalah negara-negara Arab. Keperluan untuk menguasai minyak di negara-negara Arab pada kurun ke-16 itu begitu mendesak.

PALESTIN

Perang Dunia pertama tercetus pada tahun yang sama minyak dijumpai di Timur Tengah iaitu pada 28 Julai 1914. Di sini, campur tangan Rockefeller dalam permainan politik dunia bermula apabila beliau telah menaja kedua-dua belah pihak yang berperang, Tentera Bersekutu(Serbia, Rusia, Perancis,Belgium, British dan negara komanwel,Amerika Syarikat, Itali,Jepun,Greece, Romania) dan juga Kuasa-kuasa Pusat (Austria-Hunggary, Jerman,Empayar Uthmaniyyah, Bulgaria). Perang Dunia Pertama berakhir pada tahun 1918 menyaksikan kekalahan pihak Kuasa-kuasa Pusat. Negara yang kalah terpaksa menyerahkan beberapa kawasan taklukan dan beberapa jajahan kepada pihak bersekutu, termasuk nasib yang tertimpa wilayah-wilayah Turki Uthmaniyyah khususnya Palestin.

Setahun sebelum Perang Dunia Pertama berakhir iaitu pada tahun 1917, Arthur James Balfour telah menghantar surat kepada Lord Rothschild yang merupakan pemimpin Zionis British, dengan mengisytiharkan bahawa Palestin adalah Tanah Air Yahudi yang dikenali selepasnya sebagai Deklarasi Balfour. Tahun yang sama juga 1917, Presiden Amerika Woodrow Wilson yang sebelumnya neutral dalam Perang Dunia Pertama telah dipujuk oleh para pemimpin Yahudi Amerika telah bertindak mengisytiharkan penyertaan Amerika dalam Perang Dunia Pertama dan menyatakan pendirian beliau sebagai “tidak membantah” Deklarasi Balfour. Tahun berikut selepas Perang Dunia Pertama berakhir 1919, dalam satu konferensi di Istana Versailles yang dikenali sebagai Konferensi Perdamaian Paris 1919 yang cuba mendamaikan blok sekutu yang menang dan blok kuasa pusat yang kalah. Hasil dari perjanjian ini antaranya tertubuhnya Liga Bangsa-bangsa yang merupakan idea Woodrow Wilson.

Pada tahun 1922 iaitu 3 tahun selepas tertubuhnya Liga Bangsa-bangsa, wilayah Palestin yang sebelumnya bawah Turki Uthmaniyyah kerana kekalahannya dalam Perang Dunia Pertama telah diberi kepada pihak British (negara yang menyokong Zionisme dan Deklarasi Balfour paling kuat) dan diberi nama sebagai Mandat Palestin.Siapa yang beri Palestin kepada British? Liga Bangsa-bangsa yang beri. Jika sebelum Perang Dunia Pertama, Aliyah Pertama yang merupakan program memindah orang Yahudi ke tanah Palestin sedikit lembab, selepas tamat Perang Dunia Pertama perpindahan Yahudi diteruskan sehingga Aliyah Keempat, namun populasi Yahudi masih belum memberangsangkan.

Sehingga terjadi “Holocaust” yang didakwa sebagai program membunuh Yahudi oleh pihak Nazi Jerman, Aliyah Kelima perpindahan orang Yahudi ke Mandat Palestin meningkat sehingga seperempat juta orang.Setelah berlaku kemarahan orang Arab dan penduduk dunia ke atas perpindahan yahudi itu, Aliyah Bet (1934-1948) program perpindahan Yahudi secara bawah tanah dijalankan.

Sehinggalah Perang Dunia Kedua pula tercetus 1939 apabila Jerman bawah pemimpin Nazi, Adolf Hitler menyerang Poland.Pada saat akhir perang ini, perpindahan Yahudi ke Palestin meningkat mendadak. Setelah 6 tahun berlangsung, pada tahun 1945 sekali lagi musuh negara bersekutu yang dulunya dikenali sebagai Kuasa Pusat, dipanggil pula kali ini sebagai Kuasa Paksi telah kalah. Kali ini Liga Bangsa-bangsa dibubarkan dan diganti oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) 1945 di California, Amerika Syarikat.

Menariknya, 2 tahun selepas PBB ditubuhkan 1947, British mahu menarik diri dari Mandat Palestin dengan alasan gagal mendamaikan kekerasan Arab-Yahudi di Palestin.Dan pada tahun itulah 1947, PBB mengisytiharkan dua negara iaitu Palestin untuk orang Arab, dan Israel untuk orang Yahudi dalam Resolusi Majlis Umum PBB. Pada tahun 1948, puak Zionis mengumumkan kemerdekaan negara Israel yang bersetuju akan tanah diberi PBB, namun ditentang keras oleh negara-negara Liga Arab. Maka tercetuslah Perang Arab-Israel 1948.Setelah tamat perang tersebut pada tahun 1949, Israel dengan rasminya diterima menjadi anggota PBB.

Maka apa kaitannya sejarah Palestin ini dengan Rockefeller. Hal itu dapat dilihat pada peristiwa penting berikut:

1) Pertemuan minyak di tanah Arab 1914 dan Perang Dunia Pertama 1914.
2) Deklarasi Balfour 1917 dan penyertaan Amerika bawah Woodrow Wilson 1917.
3) Tamat Perang Dunia Pertama dan tertubuhnya Liga Bangsa-bangsa 1919 dan pemberian Palestin pada British 1922.
4) Perang Dunia Kedua oleh Nazi 1939 dan perpindahan Yahudi dalam Aliyah Bet 1934-1948.
5)Tamat Perang Dunia Kedua dan tertubuhnya Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu 1945 dan pengisytiharan dua negara di Palestin 1947
6) Perang Arab-Israel 1948 dan Israel sebagai anggota PBB pada 1949

Kaitan Rockefeller dalam kronologi di atas adalah seperti berikut:

1) Standard Oil tidak mahu monopoli mereka dipecahkan selepas minyak dijumpai di tanah Arab 1914 dan Perang Dunia Pertama 1914 juga dipanggil sebagai “Perang Minyak”.
2) Penajaan Rockefeller dalam Perang Dunia Pertama 1914 kepada kedua-dua pihak bersekutu dan kuasa pusat melalui Rockefeller Foundation yang ditubuhkan setahun sebelum itu,1913.
3) Pengaruh Standard Oil di Amerika dan kaitan dengan mendesak Presiden menyertai Perang Dunia Pertama melalui kumpulan “War Hawks” juga bantuan kewangan kepada Liga Bangsa-bangsa.
4) Bantuan kepada Nazi untuk ekonomi Jerman oleh Rockefeller Chase Bank .”The Great Depression”1919 yang punya kaitan Rockefeller-Morgan itulah yang buat naiknya pengaruh Nazi di Jerman 1930.
5) Bantuan kewangan kepada PBB malah tapak PBB di New York juga adalah ihsan Rockefeller.
6) Pembelian tanah dan menaja pembinaan bangunan di Israel contohnya Muzium Arkeologi Rockefeller di Baitulmaqdis (1925).

WILAYAH ARAB

Kembali kita kepada penubuhan Liga Bangsa-bangsa yang diumum di Paris pada tahun 1919. Antara tokoh yang berada dalam konferensi perdamaian 1919 itu adalah Emir Faisal yang mengetuai delegasi Arab ke Versailles, Paris.

Baik, siapa Emir Faisal ini? Beliau adalah anak kepada Hussein bin Ali , Sharif Mekah. Ayahnya menjadi Sharif Mekah sejak zaman Turki Uthmaniyyah dan menjadi Raja Hijjaz setelah Pemberontakan Arab 1917-1918 menentang khilafah atas niat beliau ingin menjadi khalifah islam, bersekutu dengan British demi cita-citanya membina empayar Dinasti Bani Hashim di semenanjung Arab . Turki Uthmaniyyah yang bersekutu dengan Jerman dalam Kuasa Pusat telah cuba menghalang pemberontakan Sharif Hussein ini, walaubagaimanapun Sharif Hussein berjaya menguasai kawasan Hijjaz termasuk mengekalkan pemerintahan Mekah-Madinah dari tahun 1916 hingga tahun 1924 dengan bantuan British dan Perancis serta menggelar dirinya Khalifah bagi umat Islam.

Ketika pemberontakan 1916-1917 itu Emir Faisal membantu ayahnya untuk menentang Turki Uthmaniyyah bekerjasama dengan agan British di Mesir, T.E Lawrence.Sesuai dengan Perang Dunia Pertama yang berlangsung ketika itu, pihak Sharif Hussein bersama pihak bersekutu, dan Turki Uthmaniyyah bersama kuasa pusat. Setelah kekalahan Turki Uthmaniyyah dalam Perang Dunia Pertama, Emir Faisal tidak kurang mendapat untung bersama ayahnya. Banyak wilayah-wilayah takluk Turki Uthmaniyyah diserah kepada mandat-mandat British. Beliau menjadi wakil Arab membuat perjanjian dengan Presiden Israel pertama dan juga ketua organisasi Zionis sedunia Chaim Weizmann yang dikenali sebagai Perjanjian Faisal-Weizmann 1919 yang dijalankan di Paris bersekali dengan Perjanjian Perdamaian Paris 1919.

Apa yang menarik adalah kisah setelah itu ketika ketumbukan Wahabi-Ibn saud berlangsung pada 1924. British tidak lagi menyokong membantu Sharif Hussein dan membiarkan pihak Ibn Saud yang menentang Sharif Hussein untuk mendapatkan wilayah Hijjaz dan Mekah-Madinah.Anaknya, Emir Faisal masih menjadi raja di Syria dan kemudiannya Iraq sehingga beliau meninggal dunia pada 1933.

Sebelum pergi lebih jauh, mari kita ketahui perihal Ibn Saud dan usaha penaklukan beliau. Ketumbukan tentera Ibn Saud dianggap kuat setelah kerjasama dengan Sheikh Muhammad Ibn Abd Wahab sehingga dapat memerintah wilayah Diriyyah di Riyadh dari tahun 1744-1818 yang juga dikenali Arab Saudi pertama. Empayar Turki Uthmaniyyah walaubagaimanapun cuba mengambil kembali wilayah itu untuk bernaung di bawah Turki Uthmaniyyah dengan menghantar Muhammad Ali Pasha. Pada 1818, Ibn Saud telah kalah kepada Muhammad Ali Pasha. Walaubagaimanapun Ibn Saud cuba membina kekuatan kembali dan cuba mendapatkan wilayah Riyadh tersebut pada 1824 apabila berperang dengan Bani Ar Rashid yang merupakan sekutu Empayar Turki Uthmaniyyah.

Dari tahun 1824 itu iaitu zaman Arab Saudi kedua, Ibn Saud terus merangka perancangan untuk berkuasa di wilayah arab dengan tema tajdid ke arah pemurnian Islam bersama kelompok wahabi. Kemuncaknya adalah peperangan dengan Bani Hashim pimpinan Sharif Hussein yang dikisahkan tadi pada tahun 1924. Walaupun banyak kelompok kabilah yang ingin menguasai wilayah Arab, ternyata setelah kejayaan Bani Hashim dengan bersama pihak bersekutu pada era Perang Dunia Pertama mengalahkan Khilafah Turki Uthmaniyyah, keturunan Saudi dianggap lebih berjaya pasca Perang Dunia Pertama itu.

Ketumbukan tentera Ibn Saud yang digelar “Ikhwan” itu telah berjaya melebar penguasaan wilayah mereka sehingga pada tahun 1932 tertubuhlah dengan rasminya Kerajaan Arab Saudi Ketiga yang diiktiraf oleh British (ertinya British tidak akan mengganggu kedaulatan wilayah Ibn Saud), sementara banyak tanah Arab lain masih di bawah mandat British. Apa yang lebih menarik, 6 tahun selepas itu tahun 1938, simpanan minyak dijumpai di Arab Saudi oleh penasihat kepada Ibn Saud iaitu Jack Philby (nama islamnya Sheikh Abdullah). Beliaulah yang membawa syarikat Rockefeller, Standard Oil for California (SOCAL) dan Texaco menguasai pasaran minyak Arab Saudi seterusnya membentuk Arabian-American Oil Company (ARAMCO).

Baik, siapa Jack Philby ini?Inilah manusia yang menjadi antara yang berpengaruh membentuk peta semenanjung tanah Arab hari ini.Pada awal kariernya menjadi agen British di tanah Arab beliau memegang beberapa kepimpinan dalam institusi negara-negara mandat British pasca Perang Dunia Pertama. Sebelum itu, beliau antara yang merancang untuk menjayakan Kerajaan Persekutuan Arab di bawah misi Pemberontakan Arab menentang Khilafah Turki Uthmaniyyah yang akan mengangkat Sharif Hussein sebagai ketua negara-negara Arab bersatu yang meliputi kawasan dari Syria hingga ke Yaman.Di dalam misi itu, beliau bekerjasama dengan T.E Lawrence sebagai perancang perang membantu Sharif Hussein dan anaknya, Emir Faisal.

Pada 1917, Philby dihantar kepada Ibn Saud sebagai wakil British untuk perundingan.Dalam masa yang sama, Philby lebih cenderung pada Ibn Saud untuk memerintah semenanjung Tanah Arab setelah wilayah-wilayah Turki Uthmaniyyah dilepaskan selepas Perang Dunia Pertama itu.Pada 1918, apabila berlakunya Perjanjian British-Perancis yang membahagi-bahagikan tanah Arab untuk dijadikan wilayah mereka dan pembentukan Deklarasi Balfour mewujudkan negara Israel, Philby merasakan misi membentuk semenanjung arab bersatu telah dicurangi.1920, Philby menjadi menteri keselamatan dalam negeri di Iraq pasca revolusi Iraq sewaktu itu. Setahun setelah itu 1921, Philby dilantik menjadi Ketua unit rahsia British di Mandat Palestin.1922, Philby ke London dan bertemu semua pemimpin penting barat yang sedang mengoperasi wilayah Arab termasuk Winston Churchill, King George, Prince of Wales, Baron Rothschild, Wickham Steed, dan Chaim Weizmann, ketua pergerakan Zionis sedunia.

Atas sebab berbeza dengan polisi British yang pro-Bani Hasim sedangkan Philny pro-Ibn Saud, Philby diarahkan berhenti dari semua jawatannya oleh British pada 1924. Namun kemudian, Ibn Saud memanggil Philby menjadi penasihat beliau untuk membantu beliau menguasai semenanjung Arab yang masih sebahagian besar berada di bawah mandat British. 1925, Philby berunding dengan pihak British sebagai wakil Ibn Saud, yang kemudiannya membawa kepada pengiktirafan British kepada kedaulatan wilayah Ibn Saud dan sokongan British mula beralih dari pro-Bani Hashim kepada pro-Ibn Saud.1930, Philby memeluk Islam dan menggunakan nama Sheikh Abdullah.

Pada 1931, Philby menjemput Charles R Crane warga Amerika untuk meneroka simpanan minyak di Arab Saudi yang bakal ditubuhkan setahun selepas itu 1932 secara rasmi. Pada 1933, setahun setelah Arab Saudi ditubuhkan, syarikat Rockefeller berurusan dengan Philby untuk menguasai minyak di sana melalui SOCAL dan Texaco lalu terbentuklah ARAMCO 1936.Sehingga tahun 1973, kerajaan Arab Saudi hanya memegang 25% saham ARAMCO membuatkan syarikat itu menjadi aset Amerika paling bernilai dan penjana keuntungan Rockefeller yang terbesar.Hanya pada tahun 1980, barulah ARAMCO dikuasai sepenuhnya oleh Arab Saudi dan menukar namanya menjadi Saudi Aramco.

Dari kisah penaklukan negara-negara Arab yang beralih kuasa dari Uthmaniyyah-British-Bani Hasim-Saudi ini, kita dapat lihat akhirnya kemuncak perolehan keuntungan minyak yang diidam-idamkan Rockefeller untuk menguasai minyak di tanah Arab tercapai walaupun sukar untuk kita buktikan Rockefeller berada di sebalik segala konflik dan permainan politik perang di sana, namun jelas tanpa mampu disangkal tahun 1914-1933 (19 tahun), dari minyak ditemui di Arab dan Perang Dunia tercetus hingga perundingan bersama Philby yang menjadi penasihat Ibn Saud, membawa kepada kejayaan Standard Oil memegang saham terbesar pemprosesan minyak di tanah Arab selama lebih 40 tahun.

KESIMPULAN

Dengan pengaruh Rockefeller dalam PBB yang asas penubuhannya tak dapat lari dari Rockefeller, dan pengaruh kuat Rockefeller dalam industri minyak dan kewangan dunia, seolah-olah politik dunia dalam kerangka perang dunia pertama, kedua dan mungkin menjurus kepada ketiga ini tidak dapat melarikan sosok keluarga Rockefeller yang sudah berkembangbiak dalam segenap institusi dan industri dunia, baik politik, ekonomi mahupun pendidikan dan sosial. Ada banyak lagi fakta mengenai kaitan pembangunan Israel, permainan ekonomi Dollar (kapitalis), dasar perang Amerika zaman milennium,demokrasi, globalisme dan idea Orde Baru Dunia yang tidak disentuh lagi yang punya kaitan dengan Rockefeller.

Jangan kita lupa ucapan John D. Rockefeller,

“Some.. believe we are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as ‘internationalists’ and of conspiring with others… to build a more integrated global political and economic structure – one world, if you will. If that is the charge, I stand guilty, and I am proud of it,” Rockefeller, David. Memoirs. New York: Random House, 2002. p. 405.

Dan buku bertajuk “The New World Order” tahun 1919 dan yang ditulis oleh Samuel Zane Batten yang menyokong idea “Satu Kerajaan Dunia” oleh Rockefeller menulis,

“World patriotism must be a faith… There is no more justice for the claim of absolute sovereignty on the part of a nation than on the part of an individual… The only alternative is World Federation… with a world parliament… an international court… an international police force… Men must have an international mind before there can be a world federation. They must see and affirm that above the nation is humanity. Internationalism must first be a state of mind, an ideal, a chivalry, a religion, before it can be a reality and a system.”Batten, Samuel Zane. The New World Order. American Baptist Publication Society, 1919. p. 117-159.

Dan kita juga tidak wajar melupakan tahun 1919 ketika Liga Bangsa-bangsa ditubuh di Paris dan terbitnya buku “The New World Order” oleh Batten itu, John D. Rockefeller Jr anak lelaki tunggal John D. Rockefeller telah menubuhkan Interchurch World Movement (IMW) yang beliau anggap lebih penting dari Liga Bangsa-bangsa. Malah setelah itu membawa kepada penubuhan The Federal Council of Churches dan The World Council of Churches yang akhirnya bersekutu peranannya dengan PBB.

Mungkin kali ini kita memahami ke manakah impian untuk dunia sejagat oleh Rockefeller- Penaklukan Dunia.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.