ADAM KHOO

adamkhoo

Adam Khoo Yean Ann (April yang dilahirkan 8, 1974) adakah seorang usahawan Singapura, pengarang buku paling laris dan pakar motivasi . Seorang jutawan pada umur 26, dia satu daripada jutawan termuda itu di Singapura dan memiliki dan beberapa perniagaan dalam pendidikan, latihan, pengurusan acara dan pengiklanan, semua aset bernilai S$30 juta.

akpulse

ADAM KHOO

Khoo adalah Pengerusi Eksekutif dan Ketua Master Trainer Adam Khoo Learning Technologies Group Pte Ltd dan Pengarah tujuh buah syarikat swasta lain. Khoo adalah juga pengarah Singapura Health Promotion Board (HPB). Dia seorang ahli Singapura Chapter Entrepreneurs Organization (dahulunya Young
Entrepreneurs Organization atau YEO), keanggotaan siapa ialah hanya boleh didapati untuk pemilik perniagaan di bawah 50 tahun, yang menjalankan perniagaan dengan perolehan tahunan minimum US$1 juta. Khoo juga dikurniakan NUS BUSINESS SCHOOL EMINENT BUSINESS ALUMNI AWARD 2008 kerana mewujudkan satu daripada Singapura perniagaan paling berjaya dan terkemuka

buzan

Pendidikan awal

Sewaktu beliau berusia 13 tahun beliau menrima pendedahan mengenai idea dan strategi NLP.Ketika itu beliau memasuki kem motivasi remaja yang terdiri dari remaja lelaki dan perempuan,bagi beliau waktu itu bukan lah suatu waktu yang mengembirakan dalam kehidupan.

highlights_box

Sebelum itu pada usia 8 tahun beliau pernah di buang sekolah rendah kerana berkelakuan buruk dan sering mendapat keputusan yang tidak baik di dalam peperiksaan.Ibu bapa nya pernah memohon untuk memasukkan beliau ke beberapa buah sekolah [ 6 buah ]tetapi sekolah sekolah tersebut menolaknya.Akhirnya dia di terima memasuki sekolah Kerajaan iaitu Sek Ping Yi.Pada peringkat awalnya pencapaian pelajaran macam sebelumnya juga,di dalam ujian akhir beliau lulus empat dari lapan subjek dan di letakkan di dalam kelas yang palin corot.

FeaturedAlumni_AdamKhooTheSecretToHisMillionaireSuccess

Beliau bukan lah cuma lemah di dalam pelajaran tetapi dari segi pergaulan sosial dan kemahiran juga turut membosankan,guru kawan kawan melebalkan beliau sebagai seorang pelajar yang bermasaalah.Beliau pernah menyertai pasukan pengakap tetapi satelah enam bulan kemudian di keluarkan kerana pencapaian ujian sangat lemah.Beliau sangat berminat dengan permainan video dan suka membaca buku buku komik,masa banyak dihabiskan dengan aktiviti tersebut sahaja.

Beliau pernah menggangap beliau memang di lahirkan sebagai seorang yang lembab tidak ada masa hadapan dan tidak mampu mencapai kecermerlangan.Tetapi dalam pada itu beliau didedahkan dengan idea idea radikal yang tidak pernah terjadi di dalam otaknya.Prinsip NLP atau Neuro Linguistic Program.Program ini sangat mendalam maksudnya bagaimana cara orang berfikir dan memandang dunia dari berbagai sudut yang berbeza beza.Tegas nya kita berfikir bagaimana untuk mendapatkan apa yang kita mahu.

Beliau telah mencuba idea NLP ini,pada peringakat awal cuma untuk mendapat markah yang sedikit baik di dalam kelas walaupun tidak yang terbaik,kedua untuk melayakkan diri memasuki kolej,ketiga untuk memasuki universiti Nasional Singapura dan menjadi pelajar terbaik di universiti itu.Cita cita nya berjaya, dari situ lah beliau mengerakkan usaha dan sahingga beliau berjaya seperti sekarang ini.

Khoo berkahwin dengan Sally Ong pada , 1994. Dia satu harta dan ejen insurans[11](dengan AIA) tetapi pada masa ini satu pengarah pada satu daripada Khoo firma-firma[10]. Anak perempuan nya Kelly, telah dilahirkan pada 2004, Samantha telah dilahirkan pada 2005. Keluarganya tinggal dalam 5000 kaki persegi rumah berkembar dalam Pantai Timur, Singapura, yang dia membeli pada 2005 untuk S$1.3 juta[10]. Dia memandu satu merah S$230,000 Lotus Elise (membeli pada Oktober 2008), dan satu merah kereta berhud BMW[10].

zxcz

Adam Khoo at home
Born Adam Khoo Yean Ann
April 8, 1974 (1974-04-08) (age 35)
Singapore
Education Bachelor of Business Administration (Honors) (1998)
Licensed Master Practitioner and Trainer in Neuro-Linguistic Programming (1997)
Alma mater Ping Yi Secondary School
(1987–1990)
Victoria Junior College
(1991–1992)
National University of Singapore (1995–1998)
Occupation Founder, Master Trainer, Director, Author, Entrepreneur
Spouse(s) Sally Khoo-Ong (m. 2000–present) «start: (2000)»”Marriage: Sally Khoo-Ong to Adam Khoo” Location: (linkback:http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Khoo)
Children Kelly Khoo (b. 2004)
Samantha Khoo (b. 2005)
Parents VInce Khoo (1944–present)
Betty L. Khoo-Kingsley
(1945–present)
Website
Adam Khoo’s blog
Adam Khoo Learning Technologies Group
AKLTG’s Schools Division
Adam Khoo Learning Centre

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.