KOPITIAM-UNLE DIN

din spek

BERKUNJUNGLAH KE KOPITIAM -UNCLE DIN..

BUKAN SEKADAR K O P I T I A M…….KOPITIAM MAYA..

DICAWANGAN CAWANGAN:

ASAL NAMA KOPI.

Siapa yang tak tau minuman berwarna hitam pekat ini? Minuman yang biasanyanya jadi teman ngantuk ini hampir disukai oleh seluruh manusia di belahan Bumi manapun. Kalo pahit bolih dicampur susu, terkadang bolih ditambah dengan krim. Rasanya yang lezat menjadi favorit di seluruh dunia. Tapi taukah kalo pertama kali kopi ditemukan di dataran tinggi Ethiopia?

Dalam legenda di Arab, makhluk pertama yang menikamati enaknya buah kopi adalah seekor kambing. Kaldi, si penggembala, melihat kambing”nya berubah aneh suatu hari. Apa gerangan yang menyebabkan binatang ternakanya bertingkah begitu aneh? Setelah mengamati beberapa lama akirnya dia menemukan punca masalahnya. Buah kecil kehitaman. Hewan”nya berubah laku setelah makan buah itu. Mungkin karena bodoh–dia mencoba juga buah itu. Aku kagum dengan makhluk Bumi yang satu ini, dia berani mengambil resiko memakan sesuatu yang menyebabkan ternakanya berubah aneh. Tanpa berfikir mungkin saja buah itu beracun.

cup_of_coffee__spoon

Hingga kemudian Kaldai menemukan khasiat obat dalam buah itu. Dan terkenallah buah itu. Orang Arab kala itu menyebutnya “wine” dari Arab. Pernah dilarang sekitar tahun 1511 dilarang karena memilki efek yang bolih membuat orang ketagihan seperti narkotik sekali cuba sulit untuk berhenti, bezanya kopi tidak sampai kematian!! Tapi oleh sultan keturunan Bani Utsmani, Sultan Selim I larangan itu dihapuskan.

ISTILAH KOPITIAM

Kopitiam atau kopi tiam adalah kedai kopi dan sarapan tradisional yang terdapat di Malaysia dan Singapura. Perkataan “kopitiam” merupakan gabungan perkataan “kopi” dari bahasa Melayu dengan perkataan bahasa Hokkien bagi kedai (店; POJ: tiàm). Dalam erti kata lain, “kopitiam” bermaksud “kedai kopi“. Sajian kopitiam biasanya terdiri daripada satu tawaran yang ringkas: beraneka pilihan makanan yang mengandungi telur, roti bakar dan kaya, serta minuman seperti kopi, teh, dan Milo.

buah kopi

Buah Kopi

Kopitiam di Malaysia

Kopitiam boleh dijumpai di merata tempat di Malaysia. Istilah kopitiam di Malaysia merujuk kepada kedai kopi Cina yang lazimnya hanya menawarkan sajian Cina Malaysia.

Kebelakangan ini munculnya sejenis “kopitiam baharu”. Kelarisan kopitiam bergaya lama serta minat masyarakat terhadap tema nostalgia serta kenaikan dalam pendapatan telah mencetuskan kebangkitan jenis pseudo-kopitiam ini. “Kopitiam baharu” ini merupakan kedai makanan segera yang menampilkan gaya kopitiam lama dari segi hiasannya, tetapi lazimnya dibina dalam latar yang lebih moden dan bersih seperti pusat beli-belah dan bukannya rumah kedai.

Trend kopitiam baharu juga dicetuskan setelah terhasilnya fenomena “budaya kopi” oleh rangkaian kedai kopi seperti Starbucks dan The Coffee Bean & Tea Leaf. Kopitiam ini menawarkan alternatif yang lebih mudah didapati yang mana budaya kopi boleh dinikmati dengan perisa tempatan dan harga yang lebih berpatutan.

Bagi menawarkan pengalaman kopitiam sejati, kopitiam baharu ini kebanyakannya menawarkan perisa kopi tempatan yang tulen, roti bakar kayu arang yang disajikan bersama mentega dan kaya dan telur rebus. Ada yang menawarkan lebih kepelbagaian makanan yang mana sajian khas sarapan, makan tengahari dan makan malam disediakan.

Peneraju kopitiam baharu di Malaysia merupakan syarikat berjenama Uncle Lim. Kebanyakan jenama lain mengikuti konsep ini, maka sehingga hari ini, terdapat tidak kurang daripada 100 jenama kopitiam baharu yang beroperasi di merata negara.

Kopitiam laptop/Wifi /Wireless

custom-laptop-designs

Kewujudan kedai kopi atau istilah baru kopitiam telah menjadi fenomena baru dalam perniagaan yang berasaskan restoran.Dimana mana sekitar kuala lumpur shah alam khasnya sekitar lembah kelang ini nya apabila wujud satu satu kawasan baru atau bandar baru akan adalah restoran jenis ini, di samping menghidangkan kopi tradisi Melayu yang ditumbuk sendiri, tersedia menu tradisi Melayu seperti sagu gula Melaka, popia serta nasi dan sebagainya. Mungkin kopitiam di Kelantan siap dengan laksam dan nasi kerabu! dan satu kemudahan baru telah di tambah iaitu kepada yang suka melayari internet wifi dan wireless di sediakan.

Photobucket

Sebuah Restoran Kopitiam

Kedai kopi orang merumuskan selalunya tempat ini sering di kunjungi untuk minum kopi atau menjadi satu tempat temu janji bagi membincangkan sesuatu atau sengaja borak borak kosong,apabila tiba musim hampir pilihanraya pula maka timbullah orang kata politik kedai kopi.Jadi kesimpulan disini bolih lah di buat Kopitiam atau kedai kopi ini merupakan tempat pertemuan dan di sini berlaku lah berbagai cerita,sa entaro dunia punya cerita,pasal agama,politik,jenayah dan hal hal semasa.

Anda mungkin pernah terlayari ke satu kopitiam,didalam mencari maklumat di internet saya’ tersingah’ di satu blog Kopitiam,di blog Kopitiam ini padat dengan berbagai ilmu dan pelajaran yang berkaitan dengan agama serta di dalam blog Kopitiam ini juga di selit kan jadual jadual kuliah dan nama pensyarahnya sekali,singah lah di Kopitiam_Bang Nan di Kopitiam Bang Nan terdapat kopi yang cukup lazat enak di minum untuk menghilangkan dahaga rohaniah

Masih lagi menceritakan mengenai Kopitiam,menu utama minuman di Kopitiam mesti lah kopi di samping minuman lain,menu makanan pula bermacam antara yang popular saperti ;

  • Penang Fried Koay Teow (chinese Style)
  • Chicken noodles
  • Beef Noodles
  • Nyonya Curry Mee
  • Prawn Mee
  • Nasi Lemak Dan Pilihan Lauk
  • Sambal Nasi Lemak
  • Roti Bakar
  • Homemade Kaya
  • Chicken Wing
  • Teochew Porridge

ikan bakar

Di sesetengah restoran Kopitiam ada kedapatan menu istimewa mereka,ini merupakan satu cara untuk menarik pelanggan dan membezakan dengan restoran Kopitiam lain.

mee kari

Jika anda tinggal di Bandar Baru bangi atau pernah melintasi Kopitiam ini,anda mungkin terpandang ke lebal Kawan Kopitiam di tulis dengan tiga tulisan rumi,jawi dan tulisan cina,tuan punya kopitiam ini tidak asing lagi kepada para penuntun TV3.

Kawan Kopitiam Ezzah  Aziz Fauzy

Ezzah Aziz Fauzy dan rakan kongsi Kopitiam

Selebriti Media Prima, Ezzah Aziz Fauzy kini memiliki kedai makan. Konsep yang dipilihnya bersama tiga lagi rakan kongsi ialah kopitiam atau kedai kopi. Namanya Kedai Kopi KAWAN atau Kawan Kopitiam.Kedai Kopi Kawan beroperasi di 26A, Jalan 3/69, Fasa 3 Tambahan, Bandar Baru Bangi, Selangor. Kebetulan dekat pula dengan rumah Ezzah di Seksyen 3, Bandar Baru Bangi. Kopitiam itu beroperasi awal Ogos lalu.

bahan bahan masakan di Kawan Kopitiam

Bahan bahan masakan KAWAN Kopitiam

set cawan di Kopitiam.7JPG

Set cawan yang terdapat di Kopitiam

set cawan di Kopitiam.4JPG

Set cawan Kopitiam

cawan di kopitiam

Cawan di kopitiam

suasana di dalam kopitiam-kopitiam-interior

Suasana di dalam kopitiam

old town kopitiam Cyberiaya

Di Cyberjaya terdapat sebuah Kopitiam

Di Cyberjaya terdapat sebuah Kopitiam,popular jugak Kopitiam ini,harga makanan okey.. la kalau di ukur dari harga minuman,white coffe tu RM2.50 dan cham pun sama harganya,nasi lemak tak ku tau pulak sedap ke tak..tapi harganya dari RM5.00 – RM6.00.Terletak diBlock 3503 Jalan Teknokrat 5,Old Town Prima Avenue,Cyberjaya. cuba lah…

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

FOTOGRAFI

cantik gambar ini kan -itu lah kemahiran fotografi

Cantik gambar ini kan !..itulah dia kemahiran fotografi.

PHOTOGRAPHY atau dalam bahasa melayu, FOTOGRAFI merupakan satu proses rakaman imej dengan kaedah merakamkam cahaya keatas media atau bahan yang sensitive kepada cahaya (light-sensitive material), seperti filem atau sensor. Patern cahaya yang di keluarkan atau dipantulkan oleh objek-objek ini memlalui sesebuah lensa , dirakamkan pada filem atau sensor dengan menggunakan kamera.
Orangutan
Orangutan Komeng di Nyaru Menteng,Kalimantan Borneo.

Fotografi adalah Photography dalam English yang telah di-Melayu-kan. Perkataan “Photography” berasal dari perkataan Peranchis “photographie” yang didasarkan kepada dua perkataan Greek, φως phos (“light”) yang bermaksud cahaya dan γραφίς graphis (“stylus”, “paintbrush”) yang bermaksud “stylus”, berus lukisan atau γραφή graphê (“representation by means of lines” or “drawing”) yang bermaksud sesuatu representasi menggunakan garisan atau lukisan.

Apabila kedua-dua perkataan ini digunakan bersama, ia memberi maksud “melukis dengan menggunakan cahaya” atau “drawing with light” dalam English. Lazimnya, hasil dari fotografi ini dipanggil fotograf atau dalam istilah singkat foto.

Untuk menceburi bidang ini harus lah mempelajari sedikit sebanyak asas fotografi,bagaimana mengendalikan kamera serta teknik yang betul mengambil gambar, sambungan…..

dan kepada sesiapa yang melayari page Kopitiam – uncle din yang berminat untuk mempelajari ilmu fotografi anda bolih layari website guru saya di Fototeacher.com

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

CHOCOLATE @ CHOKLAT @ COCO DAN ASALNYA

buah koko @ Choklat

Buah Koko @ Choklat

buah koko 2

Isi buah koko

Penemuan terakhir juga menyebutkan, konsumsi coklat telah menjadi kebiasaan sejak 1.500 tahun lalu, setelah ditemukan keramik tempat minum coklat di pemakaman suku Mayan di Rio Azul, Guatemala. Penikmat minuman coklat di awal sejarah ini adalah bangsa Mesoamerika yang ada di Amerika tengah, bagian dari koloni Spanyol. Proses pembuatannya dilakukan dengan cara fermentasi buah kakao sehingga menghasilkan minuman bernama chica. Minuman ini hingga kini masih dihidangkan oleh warga tribal Amerika Selatan.”Orang Mesoamerika sebelum zaman Columbus telah mengembangkan minuman coklat dengan rasa yang lebih baik, tapi kerabat mereka di Amerika Selatan lebih suka bir,” ungkap Henderson. Minuman coklat tanpa gula menjadi pusat elemen kebudayaan Mesoamerika termasuk bangsa Aztek. Dari bangsa inilah kemudian orang Eropa belajar mengembangkan coklat di abad ke-16.

chocolate_covered_fruit_lg

Kata coklat berasal dari xocoatl (bahasa suku Aztec) yang berarti minuman pahit. Suku Aztec dan Mayan di Mexico percaya bahwa Dewa Pertanian telah mengirimkan coklat yang berasal dari surga kepada mereka. Nama ilmiah dari pohon coklat adalah “Theobroma Cacao” yang berarti “makanan para dewa”. Orang-orang Indian mexico menyebut kakao dengan nama “chocolate” yang berasal dari kata “choco” yang berarti busa (foam) dan “atl” yang berarti air. Pada tahun 1519, Hernanco Cortez mencicipi “Cacahuatt”, minuman coklat yang disukai oleh Montezuma II, raja terakhir suku Aztec. Cortez memperhatikan bahwa orang-orang Aztec menganggap biji coklat ini sebagai harta yang tak ternilai. Kemudian, Cortez membawa biji coklat kembali ke Spanyol antara tahun 1502-1528 dan oleh orang-orang Spanyol minuman pahit tersebut dicampur gula sehingga rasanya lebih enak dimana minuman coklat dibuat, disajikan panas dengan tambahan pemanis. Resep tersebut dirahasiakan, dan hanya bangsawan saja dapat menikmatinya. Lama-kelamaan, rahasia tersebut terbuka dan kemasyuran minuman tersebut tersebar ke negara lain. Coklat kemudian menyebar ke Perancis,

a1-biskut-raya4-03

Belanda dan Inggris. Pada tahun 1765 didirikan pabrik coklat di Massachusetts AS. Pada tahun 2000, konsumsi produk coklat dunia diperkirakan mencapai 5 juta ton. Dalam perkembangannya coklat tidak hanya menjadi minuman tetapi juga menjadi snack yang disukai anak-anak, remaja, maupun orang dewasa. Menurut kepercayaan suku Mayan, coklat adalah makanan para dewa. Rasa asli biji coklat sebenarnya pahit akibat kandungan alkaloid, tetapi setelah melalui rekayasa proses dapat dihasilkan coklat sebagai makanan yang disukai oleh siapapun.

KHASIAT CHOKLAT

Dalam menjawab pertanyaan bahwa coklat hanya sekedar junk food, kita harus mengetahui khasiat coklat terlebih dahulu. Khasiat coklat itu diantaranya:
1. coklat ternyata berkhasiat membuat umur seseorang menjadi lebih panjang.
2. Mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.
3. Mencegah penuaan dini yang bisa terjadi karena polusi ataupun radiasi.
4. Dapat membuat orang tenang dan membuat perasaan menjadi gembira.
5. Menurunkan tekanan darah.
6. Penelitian terbaru menunjukkan bahwa coklat mungkin juga memiliki manfaat untuk mengobati penyakit stroke.
Setelah kita mengetahui khasiat coklat, ternyata coklat sangat bermanfaat bagi kesehatan. Pertanyaannya sekarang adalah apa yang terkandung dalam coklat sehingga membuat coklat bisa bermanfaat bagi kesehatan? Saya akan mencoba memberikan sedikit ulasan berdasarkan data-data yang saya peroleh. Ada baiknya pula kita mengetahui komposisi yang terkandung dalam coklat.
Berikut komposisi yang terdapat dalam coklat:
1. Asam Stearat (35%) dan Asam Palmitat (25%).
2. Asam Oleat (35%) dan Asam Linoleat (3%).
3. Gula (Sukrosa).
4. Theobromine.
5. Polyphenol.
6. Phenyletylamine
7. Katekin.

888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

ARTIS DAN PERNIAGAAN

BiskutShamsul-arabian cokies-frambozen-strawbery slice-hazel-chip-orange de kises-lovely tuffle-pada harga RM33 -  RM35-017-3763 722

BiskutShamsul-arabian cokies-frambozen-strawbery slice-hazel-chip-orange de kises-lovely tuffle-pada harga RM33 – RM35-017-3763 722

LINDA ONN MY MOM'S CHICKEN RICE-Ampang Point & Tesco Ampang.

LINDA ONN MY MOM’S CHICKEN RICE-Ampang Point & Tesco Ampang.

IFA RAZIAH KEK LAPIS INDONESIA-019-  392 9238

IFA RAZIAH KEK LAPIS INDONESIA-019- 392 9238- ifaraziah space  klik

Rosnah Roti John-012 343 6681

Rosnah Roti John-012 343 6681

Isteri Ezany toukeh belacan

Siapa sangka dulunya Ezany Nizariff di’tawa puas-puas oleh masyarakat sekelilingnya kerana menjadi tokey belacan yang dikatakan busuk kini tampak lebih berjaya sambil memandu BMW. Beliau yang kini memandu BMW bernombor pendaftaran SS 44 dikatakan ingin membeli satu lagi BMW 3 Series yang berharga melebihi RM100K dalam waktu terdekat.

Hasil daripada perniagaan belacannya itu, beliau mampu memiliki sebuah kenderaan Kia Sorento dan dua buah kondominium mewah. Selain menjual belacan, Ezany juga menjual sos tomato dan sos cili di kilangnya di Perlis. Bagi yang ingin merasakan belacan serta sos tomato dan sos cili keluaran syarikatnya, bolehlah dapatkannya di Giant, Mydin, Jaya Jusco dan Carrefour yang berdekatan. Jenamanya belacannya ialah Belacan Ezany dan tidak dapat dipastikan jenama sos tomato & sos cilinya pula tetapi pengunjung boleh dapatkannya dari berjenama yang dikeluarkan syarikat EMP Sdn. Bhd.

fara-fauzana_ kuih raya

farah fauzana- space  klik

“Bermula pada minggu hadapan, saya akan cuba luangkan masa untuk menjual biskut raya di Plaza Damas. Sebenarnya, saya berkongi ruang niaga dengan Kak Liza, pembantu peribadi Ziana Zain.Biskut raya ini emak dan makcik saya yang buat. Koleksi biskut ini dinamakan Fafau Cookies kerana ia gabungan nama emak dan makcik saya, Faridah dan Fauziah. Antara biskut yang dijual ialah seperti Cip Coklat, Nescafee dan Biskut Arab.-farah fauzana cakap.

Zureda

Zur Eda yang popular dengan lagu Kelmarin sekitar tahun 80an cukup sibuk berniaga di bazar ramadhan dan menerima tempahan kuih raya.Zur Eda 44 dan suami 47 tidak berebut rebut untuk balik kampung berhariraya kerana keluarga suaminya tinggal di Kg Baru manakala keluarganya di Paya Jaras Sg Buloh.Mempunyai dua orang permata hati Siti Sarah 20 dan Mohd Najib 13.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

kedai cermin mata Ustaz Amin

Tidak lama lagi insyaalah Ustaz Amin akan membuka kedai Optical atau kedai cermin mata di Axis Atrium Pandan,atau anda bolih lawati di Ustaz Amin blog klik

USTAZ HJ HANAFI HJ A.RASHID-RAWATAN PERUBATAN ISLAM

USTAZ HJ HANAFI HJ A.RASHID

Jenis Rawatan

Mengesan penyakit .Terkena Sihir .Santau . Gangguan Makhluk Halus . Penyakit Misteri . Buang Saka . Pulih & Pagar Rumah . Pelaris Perniagaan . Masalah Suami/Isteri . Pendinding Diri . Tenaga Batin . Ketagihan Dadah . Ketagihan Rokok . Sukar Tidur . Sering ketakutan . Lemah Semangat . Resdung . Migrain . Angin Berlebihan . Sakit Kepala . Lemah-Lemah Badan . Masalah Perut .Jantung Berdebar-debar . Urat Saraf dan lain-lain .Lawati Klik
ustaz Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman
Ustaz Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman
  • Pensyarah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
  • Panel Soal Jawab Agama, Majalah I, Terbitan Karangkraf Sdn Bhd
  • Kolumnis Ruangan An- Nur, Akhbar METRO AHAD
  • Kolumnis Majalah Iktisad, terbitan Yayasan Muslimin Berhad
  • Kolumnis Majalah Solusi, (Ruangan Fiqh Muamalat) terbitan Telaga Biru Sdn Bhd
  • Ahli Majlis Penasihat Shariah, C & S Consulting & Investment Ltd, Trinidad ( Bersama Prof. Dr Monzer Kahf)
  • Ahli, Majlis Penasihat Shariah, Deutsche (Islamic) Bank, Malaysia
  • Pensyarah Sambilan, (mengajar subjek Fiqh Muamalat dan Usul Fiqh) European Institute of Human Science, Wales, UK
  • Penasihat Shariah, Siraj Capital Ltd, Jeddah
  • Penasihat Shariah, Yasmin Holdings Sdn Bhd
  • Konsultan Shariah & Perbankan Islam, Furqan Islamic Finance Group, Dubai

Kelulusan

  • B.A ( Hons) , Usuluddin, Universiti Malaya dan
  • M.A, Shari’ah (Hons) , Univ. Al-Yarmouk, Jordan
  • PhD, Syariah & Islamic Finance, Univ of Wales, United Kingdom ( Candidate)
  • Tawliah Berceramah dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) No Ruj : pmwp/600/2klt.6(138)
  • Tawliah Ceramah, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

Sila Lawati Ustaz Hj Zaharuddin



Artikel olih;
hazaldin twbkl.

Copyright 2009

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s