ASAL MUZIK GAMBUS

Gambus Zapin Yaladan M.Fadzil dan Sharifah Aini

Biodata Sharifah Aini

Dato Sharifah Aini dilahirkan di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, Johor, dan dibesarkan di Kampung Majidee, Johor Bahru. Beliau tinggal bersama datuk serta neneknya, dan bersekolah di sekolah agama bahasa Arab. Sharifah berkebolehan mengalunkan ayat suci al-Quran dah pernah menjuarai tilawah Al-Quran beberapa kali pada usia mudanya. Sewaktu kecil lagi, Sharifah sudah terkenal di Johor. Selain aktif dengan bidang nyanyian di sekolah, Sharifah juga turut menolong neneknya menjual pelbagai jenis kuih hasil buatan neneknya sendiri di merata tempat di Johor. Di usia belasan tahun pula, Sharifah telah bersekolah di Sekolah Menengah Sultan Ismail, Johor Bahru. Beliau begitu popular sewaktu di zaman sekolahnya dahulu.

“Juara Bintang RTS” 1968.beliau dilamar oleh syarikat rakaman EMI pada tahun 1969.Sharifah juga bukan sahaja bekerjasama dengan syarikat rakaman EMI Malaysia, Beliau juga telah bekerjasama dengan syarikat rakaman EMI Singapura.Sharifah Aini merupakan salah seorang yang tergolong dalam golongan Hartawan dan Jutawan. Hingga kini, beliau sudah mempunyai aset yang bernilai jutaan ringgit. Ia merupakan hasil titik peluh beliau sepanjang 30 tahun bergelar artis.

Sayang Mu Salmah/Gunung Banang

Gambus Sri Mahligai

Gambus adalah alat musik petik seperti mandolin yang berasal dari Timur Tengah iaitu dari Turki dan Mesir. Di datang ke Tanah Melayu sekitar tahun 1800 dan paling popular di Negeri Johor.Paling sedikit gambus dipasangi 3 senar sampai paling banyak 12 senar. Gambus dimainkan sambil diiringi gendang. Sebuah orkes memakai alat musik utama berupa gambus dinamakan orkes gambus atau disebut gambus saja.

gambus.new

Orkes gambus mengiringi tari Zapin yang seluruhnya dibawakan orang lelaki untuk tari pergaulan. Lagu yang dibawakan berirama Timur Tengah. Sedangkan tema liriknya adalah keagamaan. Alat musiknya terdiri dari biola, gendang, tabla dan seruling. Kini, orkes gambus menjadi milik orang Johor Betawi dan banyak diundang di pesta sunatan dan perkawinan. Lirik lagunya berbahasa Arab, isinya bisa doa atau shalawat. Perintis orkes gambus adalah Syech Albar,bapaknya Ahmad Albar, dan yang terkenal orkes gambus El-Surayya dari kota Medan pimpinan Ahmad Baqi.

ahmad albar

Ahmad Albar

Achmad Albar _ Zakia


ahmad baqi

Ahmad Baqi

Orkes El-Surayya pimpinan Ahmad Bagi dengan Lagu Harta Dunia

Gambus diperbuat daripada jenis kayu yang keras, kerana kayu keras bukan saja tahan tetapi ia juga dipercayai dapat menghasilkan alunan iramanya yang nyaring bersesuaian muzik gambus yang sebenarnya. Kayu yang lembut juga boleh digunakan, tetapi masalahnya mudah pecah apabila terhentak,

Dalam pembuatan gambus kita harus menyediakan alat-alat keperluan seperti parang, pahat, tukul, gerudi, kertas pasir, kikir, beliung, pisau dan katam. Alat-alat ini penting dalam pembuatan gambus. Jika alat-alat ini tidak lengkap, ia bukan saja melambatkan kerja malah ia boleh menjejaskan reka bentuk gambus, katanya.

Di Malaysia siapa tidak kenak allahyarham Fadzil Ahmad.Muzik Gazal dan gambus adalah jiwanya,beliau di lahirkan pada 12 hb Jun 1941 di lahirkan di Parit Bakar Muar Johor.Mula jatuh cinta dengan gambus pada usia 17 tahun dan pada tahun 1958 beliau telah menubuhkan kumpulan SHR Maharani Ghazal.Di era tahun 70 an SHR Maharani di tukar kepada Ghazal penampang dan bergandingan dengan penyanyi popular Rosiah Chik.

fadzil_ahmad.jdan S fauziah

Penyertaan Rosiah Chik telah memberi suntikan semangat kepada Fadzil dan juga telah menerima banyak undangan serta berjaya menerbitkan beberapa album EP dan LP,antara lagu popular beliau ialah Seri Mahligai.

Pada tahun 1997 beliau menerima penghargaan Pingat Pangkuan Negara dan tahun 1998 menerima Kesastria Setia Diraja KSD

fadzil_ahmad.Fadzil Ahmad

Muzik Gambus/Ghazal yang paling di selatan tanah air ialah Ghazal Johor manakala di utara Ghazal Pati.Paralatan atau alat muzik yang mengeringi mizik gambus ialah

Ghazal Johor [ Selatan ]

• Gambus
• Violin
• Harmonium
• Guitar
• Tabla
• Mandolin
• Jidur/duff
• Tamborin/Maracas

Ghazal Pati [ Utara]

8888888888888888888

Gambus
• Accordion

Pemain Accordion Balkan ” Talijanska “
• Gitar
• Mandolin
• Flute
• Bonggo/drum/congga
• Tamborin/maracas
• Double bass/bass elektrik
• Keyboard

Ghazal Samrah/Arab

Penyanyi Popular Lebanon Naghat Al- Saghira


Gambus
• Accordion

Accordion
• Mamas(gendang 2 muka)
• Dop(gendang besar)

BongoDrums
Bonggo

• Bonggo

Sementara fungsi peralatan ini pula

Gambus- melodi
• Harmonium-melodi & chord

violin01
• Violin- melodi
• Gitar- chord/ melodi
• Mandolin- chord dan melodi

300px-Flute_ms

Flute
• Flute-(melodi)
• Bonggo beat /tempo

Dongeng muzik Gambus Sabah.

menurut ceritanya gambus itu berasal daripada sepasang suami isteri, di mana kedua-dua pasangan ini tidak sehaluan kerana dipaksa berkahwin, terutama si suami. Bagi si isteri pula amat sayang dengan suaminya sehingga di mana saja suaminya pergi si isteri ikut sama. Dengan kasih sayang yang ditunjukkan oleh si isteri terhadap suaminya, setiap kali tidur si isteri memeluk suaminya kerana takut ditinggalkan. Bagaimanapun perbuatan si isteri itu hanya sia-sia sahaja, kerana apabila si isteri sedar dari tidur keesokan paginya dia bukan pula memeluk suaminya, tetapi memeluk sebatang kayu.

Oleh kerana cinta kasihnya terhadap suaminya, maka si isteri telah mengukir kayu tersebut serupa bentuk badan suaminya dan telah dinamakan gambus. Ekoran dari itu, gambus hingga kini menjadi kebanggan dan muzik yang popular, khususnya di kalangan suku kaum Kedayan di Weston, Beaufort, Sabah.

Gambus Arab Lebanon

Haifa Wahbe _ Salem Hallak

Haifa Wahbe

Haifa Wehbe telah dilahirkan dalam Mahrouna[map], satu pekan pertanian Syiah yang kecil di Selatan Lebanon.Beliau meminati muzik Jaz dan R& D.Di dalam jangka usia yang masih muda Wahbe telah mencipta nama di dalam bidang seni suara dan modeling.Dan memenangi Miss Selatan Lebanon pada usia 16 tahun tetapi terpaksa melepaskan gelaran tersebut apabila penganjur mengetahui beliau telah berkahwin.Pada tahun 1996 beliau berganding suara di dalam satu clip video dengan penyanyi George Wassouf sementara pada tahun 2006 beliau tersenarai di dalam majallah 50 orang tercantik dunia.

Nawal Al-Zoghbi

Nawal Al Zoghbi (Arab نوال الزغبي, dilahirkan 29 Jun, 1972 dalam Byblos, Lubnan) seorang penyanyi Arab Lebanon yang berjaya. beliau mempunyai peminat seluruh dunia Arab dan di Amerika Utara dan Eropah[nama hendak]. Dia telah mempunyai satu kerjaya muzikal selama 15 tahun. Zoghbi percaya

Artikal dan pautan olih;

hazaldin twbkl

Copyright sept 2009

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.