KE BORDER PHG/N.9

KREW 1.PENGUKURAN SEMPADAN NEGERI. PAHANG / N.SEMBILAN.

  • Duduk dari kiri:Lut adli.azman rani.rozaimy razik.kahiry.khaizi.johar.mat jak masdar.helmi.
  • Berdiri dari kiri:hj m.shah hussin.aziz habit.hero.abd satar.zuki.saiful azli.razali.hazaldin.khairuddin.bob.abd molok.azman mohamad dan asri.

Maps  Lokasi Kem Topo Wilayah Barat  team 2.

Tarikh telah ditetapkan untuk helikopter mengangkut para anggota masukkepersempadanan Pahang / N.9 dan tarikh itu pun tiba.Genting Sempah sebagai Best kem diluar dimana disini lah segala barangan keperluan kerja dan keperluan harian untuk hidup sebulan didalam hutan dikumpulkan dan selepas itu diangkut ke ” lapangan terbang ” di janda baik.

Segala barangan telah siap sedia untuk diangkut dan susunan para anggota yang akan berlepas dengan helikopter pun telah siap ini kerana halikopter ini hanya bolih memuatkan seramai tiga orang dengan barangan sendiri sahaja.Anggota yang terbabit ialah En Saiful sebagai ketua team,En Mohd Shah,En Hazaldin,En Rozaimy,En M.Jak,En Molok,En Johar , En Aziz,En Khaizi,En Ibrahim[bob]En Azman (batu),En Azman(tenggek),En Razali(Jenalik),En Zuki,En Yuzri(hero),En Azri(kuriz)En Saharuddin, En Satar,En Khairy,En Lut Adli

888888888888888888888888888888888888

8888888888888888888888888888888888888888888
SEMPADAN PAHANG / NEGERI SEMBILAN
PART 2.

8888888888888888888888888888

menurunkan-barangan-di-sempadan

dari-helikopter

pemandangan-sekitar-jalan-keluar-dari-sempadanan-phg-n9di-bawah-ialah-sekitar-janda-baik-dari-atas-helikopter

sedang-menjalankan-kerja-pengukuran-sempadan

kerja-terabas-sempadan-dan-bacaan-tekimeter-bukit-kubang-ampang-phg-n9

balik-kerja

nak-bukak-kedai-runcit-barangan-bekalan-selama-25-hari-untuk-22-orang

di-dalam-hutan-memang-tempat-binatang-semacam-ini-alhamdulillah-kami-selamat

aktiviti-rehat-mencari-lauk-ikan

hotel-16-bintang-keadaan khemah yang di bina cukup baik dan bolih bertahan selama satu bulan.

khemah-di-bukak-dah-nak-keluar-hutan-tak-larat-nak-lama-lamarokok-dah-habis

nak-balik-dah

25-hari-di-dalam-hutan-janggut-pun-dah-panjang-keluar-hari-ini-keluar

team-kami-keluar-team-penganti-masuk-25-hari-lagi-dalam-hutan

Selepas semua anggota dan barangan keperluan habis masuk,kerja kerja membina khemah pula terpaksa dibuat ,tetapi kerja membina khemah ini telah bermula sejak dari anggota yang pertama lagi walaumacamana pun kerja membina khemah ini lah merupakan satu cabaran dan pengalaman yang tiadak dapat dilupakan olih mana mana anggota, dan pada sesiapa sahaja yang melalui nya,khemah khemah yang dibina bukan lah sempoi.. aje khemah yang dibina ini adalah untuk tinggal selama sebulan atau lebih jadi perlu kukuh dan kayu kayu nya mestilah yang kuat.Kerja membina khemah ini selama 2 hari.Bagi team kami perkhemahan ini lengkap ada khemah untuk pejabat merangkap panggung, dapur, bilik air, dan surau.

Malam keempat mesyuarat diadakan bagi penyusunan kerja kerja dan anggota yang terlibat.Macam biasa saya telah diberi peranan untuk meninjau laluan atau mengikut istilah topo ” recce “permatang .Bagi kerja pengukuran sempadan negeri kerja yang lazimnya dilakukan di padang ialah pertamanya recce permatang,kedua rintis laluan dan penandaan tempat untuk ditanam batu sempadan,ketiga kerja menanam batu sempadan yang dikenali sebagai type A atau type B ,keempat kerja pengukuran dengan mengunakan peralatan ukur seperti Teodolit dan perkakasannya, kelima kerja tilikan matahari, keenam mengambil data mengunakan setelit atau lebih dikenali sebagai bacaan GPS.

Lagi foto Pahang – N.Sembilan sila SILA KLIK DISINI

Artikal  dan photo oleh  hazaldin  twbkl.

Copyright  julai 2009.

 

 

 

One comment on “KE BORDER PHG/N.9

  1. Pingback: about me.. « topography explorer@jupem

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s